Show simple item record

dc.contributor.advisorÇelebi, Mithat
dc.contributor.authorTav, Abdullah
dc.date.accessioned2020-12-06T16:41:10Z
dc.date.available2020-12-06T16:41:10Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/106720
dc.description.abstractKitin selülozdan sonra dünyada doğal olarak bulunan en bol polimerdir. Her yıl yaklaşık 10 milyar ton kitin doğada biyosentez yoluyla üretilmektedir. Kitin kabuklu deniz canlılarında, böceklerin dış iskelet yapısında ve mantarların hücre duvarında bulunur. Kitosan ise kitinin deasetilasyonu ile üretilir. Kitosan antibakteriyel, antifungal, biyouyumlu, biyobozunur ve toksik özellik göstermeyen doğal bir amino polisakkarittir. Kitosan üretimi sırasındaki deasetilasyon işlemi kitosanın fizikokimyasal ve fonksiyonel özelliklerini değiştirmektedir. Kitosanın özellikleri deasetilasyon derecesi, viskozitesi ve molekül ağırlığından etkilenmektedir.Bu çalışmada, karides kabuklarına demineralizasyon, deproteinizasyon ve depigmentasyon işlemleri uygulanarak kitin elde edildi. Kitin yüksek konsantrasyonlarda NaOH ile muamele edilerek klasik yöntem, basınç ve mikrodalga enerjisi gibi farklı yöntemler kullanılarak kitosan üretildi. Üretilen kitin ve kitosan polimerleri FT-IR, TGA, SEM ve EDS cihazları kullanılarak karakterize edildi.
dc.description.abstractChitin is the most second abundant polymer naturally occurring in the world after cellulose. Approximately 10 billion tons of chitin are produced in nature by biosynthesis for every year. Chitin is found in shellfish, exoskeletal structure of insects and cell wall of fungi. Chitosan is also produced by deacetylation of the chitin. Chitosan is an antibacterial, antifungal, biocompatible, biodegradable and non-toxic natural amino-polysaccharide. The deacetylation process during chitosan production changes the physicochemical and functional properties of chitosan. Properties of chitosan are affected by deacetylation degree, viscosity and molecular weight.In this study, chitin was produced from shrimp shells after demineralization, deproteinization and depigmentation processes. The chitin was treated with high concentrations of NaOH to produce chitosan using different methods such as conventional method, pressure and microwave energy. The produced chitin and chitosan polymers were characterized by FT-IR, TGA, SEM and EDS.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectPolimer Bilim ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectPolymer Science and Technologyen_US
dc.titleKarides kabuklarından farklı yöntemler ile kitosan üretimi ve karakterizasyonu
dc.title.alternativeProduction and characterization of chitosan wi̇th different methods from shells shrimp
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-05
dc.contributor.departmentPolimer Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBiopolymers
dc.subject.ytmChitosan
dc.identifier.yokid10273708
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYALOVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid589189
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplinePolimer Mühendisliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess