dc.contributor.advisor | Başak, Meshut | |
dc.contributor.author | Türkmenli, Elif | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T16:32:36Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T16:32:36Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/106495 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada sosyal hizmet perspektifinden ebeveynlerin yeme içme davranışlarının çocuğun obezite olması üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, tarama türünden betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemi Yalova İlinde yaşayan 150 adet 4-15 yaş arası çocuk ve ebeveynlerinden oluşmaktadır.Çocuk ve ebeveynlerin, ebeveynlerin yeme içme davranışlarına ilişkin görüşleri kullanılan anket ile belirlenmiştir.Araştırmanın amacına uygun kullanılan anket iki bölümden oluşturulmuştur. Anketin birinci bölümünde ankete katılan çocukların ve bu çocukların ebeveynlerinin demografik özelliklerine ilişkin sorular yer alırken; anketin ikinci bölümünde ise ebeveynlerin yeme içme davranışlarına ilişkin sorular bulunmaktadır.Araştırmada verilerin analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle çocukların BKİ değerleri hesaplanmış ve bu BKİ değerlerinin hem çocuk hem ebeveynlerin demografik özelliklerine göre ne şekilde değişiklik gösterdiği yapılan ki-kare(x2) analizi ile belirlenmiştir. ayrıca çocukların BKİ değerlerinin ebeveynlerin yeme içme davranışları ile ilişkisi ki-kare(x2) analizi yapılarak belirlenmeye çalışılmıştır.Yapılan araştırma sonuçlarına göre, çocukların obez olma durumu ile cinsiyetleri, baba yaş faktörü, yemek yeme tipi, sabah kahvaltısı yeme durumu, öğle yemeği yeme durumu, akşam yemeği yeme durumu, sabah kahvaltısı yeme saati, akşam yemeği yeme saati, yemek ayırt etme durumu, sebze tüketim sıklığı, meyve tüketim sıklığı, kurubaklagil tüketim sıklığı, kuruyemiş tüketim sıklığı, kırmızı et tüketim sıklığı, beyaz et tüketim sıklığı, süt ürünleri tüketim sıklığı ve lahmacun ve kebap türleri tüketim sıklığı faktörleri arasında anlamlı farklılık olmadığı saptanmıştır. Çocukların obez olma durumları ile çocuğun yaşı, ailedeki birey sayısı, ailenin aylık gelir durumu, anne yaş ve eğitim durumu, baba eğitim durumu, yaşadıkları konut tipi, evde obez birey varlığı durumu, evde sağlık problemlerine göre yemek yapma durumu,günlük öğün adedi, öğün saatlerinin düzensizlik nedeni, öğün arası besin tüketimi, en sık atlanan öğün, öğle yemeği yeme saati, evde en çok tüketilen ve en az tüketilen besin, ekmek/hububat tüketim sıklığı, tatlı tüketim sıklığı, fast-food tüketim sıklığı, hamur işi tüketim sıklığı ve kola tüketim sıklığı faktörleri arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir.Bu çalışma ile çocukların obez olmalarına ailenin hangi yeme ve içme davranışlarının ne şekilde etkisi olduğu öğrenilip aktarılmaya çalışılmıştır. | |
dc.description.abstract | the eating habits of the parents from the social perspective in research aimed to investigate the effect on the chid's obesity. The research is a descriptive study type of scan. The resaerch sample aged 4-15 living in Yalova 150 is composed of children and parents. Children and their parents were determined with the use of questionnaires views on eating and drinking behvior of parents.The questionnaire used in accordance with the purpose of the study was composed of two parts. İn the first part of the survey of children in the survey questions and the children while their parents place on demographic characteristics; In the second part of the questionnaire contains questions related to eating and drinking behavior of parents.Research to analyze the data using SPSS 22.0 sftware package was used. Research on children's BMI values are calculated first and the BMI of children and the manner in which both vary depending on the demographic characteristics of the parents where the chi-square(x2) was determined by analysis. Also children's relationship with their eating and drinking behaviors of parental BMI chi-square(x2) were determined upon the analysis.According to the survey results, being obese children status and gender,father's age factor, eating type, breakfast eating condition, lunch status, eating dinner situation,time to eat breakfast in the morning, time to eat dinner, eat discrimination condition, vegetable consumption frequency of fruit consumption frequency, legumes consumption frequency, nuts frequency of consumption of red meat consumption frequency, white meat consumption frequency, dairy products cconsumption frequency and pizza and kebabs were found to be significant differences between the factors frequency consumption. Children age children with obese that case, the number of individuals in the family, the family'monthly income, mother's age and education level, parental education status, their age and the type of housing, obese individuals entity status at home, cooking by the home health problem situations, daily meal quantity of meals an irregular number of hours, between-meal food consumtion, most commonly skipped meal, lunch time at home most consumed and the srush consumed food, bread/cereal consumption frequency of sweet consumption frequency of fast food consumption frequency, pastry consumption frequency and coke consumption frequency was determined to be significant differences between factors.In this study, which the family eating and drinking behavior to become obese children it has been tried to learn and how to be the effect. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Sosyal Hizmetler | tr_TR |
dc.subject | Social Services | en_US |
dc.title | Sosyal hizmet perspektifinden ebeveynlerin yeme içme davranışlarının çocukların obezite olması üzerine etkisi, Yalova ili örneği | |
dc.title.alternative | Eating behavior of children's obesity becoming parents from the perspective of social services effect: Yalova example | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Sosyal Hizmetler Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Social services | |
dc.subject.ytm | Obesity | |
dc.subject.ytm | Food consumption | |
dc.subject.ytm | Eating attitudes | |
dc.subject.ytm | Feeding and eating disorders | |
dc.subject.ytm | Feeding behavior | |
dc.subject.ytm | Family | |
dc.identifier.yokid | 10103000 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YALOVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 421628 | |
dc.description.pages | 165 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |