Show simple item record

dc.contributor.advisorÇığ, Arzu
dc.contributor.advisorTürkoğlu, Nalan
dc.contributor.authorBozdemir, Hamiyet
dc.date.accessioned2020-12-06T15:34:53Z
dc.date.available2020-12-06T15:34:53Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105252
dc.description.abstractBu çalışmada, kontrolsüz söküm nedeniyle kaybolma tehdidi altında bulunan ve salep elde etmede kullanılan Orchis sancta L. türünün in vitro koşullarda çimlendirilerek çoğaltılması amaçlanmıştır. Van Waes Debergh kültür ortamının içine 0, (kontrol grubu), 20, 40, 60, 80 ve 100 gr/l konsantrasyonlardaki sukroz, glukoz, maltoz, laktoz ve fruktoz formundaki karbonların ilave edilmesiyle şekerin orkide tohumlarının çimlenmesi ve gelişmesi üzerine etkileri belirlenmiştir. Çalışmada çimlenme, protokorm ve sürgün oluşum süreleri ve oranları incelenmiştir. Çimlenme oranı tüm şeker formlarından iyi sonuçlar vermiştir. En yüksek çimlenme ortalamasının % 77.86 ile Maltoz40'tan, en düşük çimlenme ortalama değerinin ise Galaktoz100 ortamından % 44.36 elde edildiği belirlenmiştir. En yüksek protokorm oluşum oranının % 68.53 ile Sukroz100'den, en düşük protokorm ortalama değerinin ise Fruktoz100 ortamından % 25.34 elde edildiği belirlenmiştir. En yüksek sürgün oluşum oranının % 13,30 ile Sukroz40'tan elde edildiği görülmektedir. İçinde hiç sürgün oluşmayan ortamlar kontrol, maltoz ve galaktozun tüm dozlarının olduğu; glikozun 60 ve 100, fruktozun ise 60,80 ve 100 g/l dozlarının olduğu ortamlar olarak belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, under the threat of disappearing due to uncontrolled harvesting orchid and used obtaining as salep in the Orchis sancta L. is reproduced the type of in vitro germination was intended. In Van Waes Debergh culture medium 0 (control group), 20, 40, 60, 80 and 100 g/l concentration in sucrose, glucose, maltose, lactose, and the effects of fructose form on the germination and development of orchid seeds of sugar by addition of carbon were determined. In the study, germination, protokorm and shoot formation processes and rates of seeds were investigated. Germination rate has shown good results from all forms of sugar. The average of the highest germination Maltoz40 by 77.86 %, whereas the minimum germination was determined that the average value obtained from 44.36 % Galaktoz100 environment. With 68.53 % of the Sukroz100 protokorm highest formation rate was determined as the lowest protokorm 25.34 % and the average value obtained Fruktoz100 media. Shoot formation with the highest rate of 13.30 % is obtained Sukroz40. No control in environments that do not occur in exile, that all doses of maltose and galactose; glucose 60 and 100, and fructose 60,80 and 100 g/l was determined as that dose of mediums.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleOrchis sancta L. türünün in vitroda çoğaltılması üzerine farklı konsantrasyonlardaki karbon formlarının etkisi
dc.title.alternativeEffects of different concentrations of carbon forms on species of Orchis sancta L. propagation in vitro
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10121588
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİİRT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid442495
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess