dc.description.abstract | Bu çalışma 2015 yılında Siirt üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü uygulamaalanında yapılmıştır. Çalışma, 7 adet yerfıstığı çeşidinin (Batem-5025, NC-7, Florispan, Batem-Cihangir,Çom, Gazipaşa ve Arıoğlu-2003) Siirt ekolojik koşullarında verim ve bazı tarımsal özelliklerini belirlemekamacıyla tesadüf blokları deneme deseninde, üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmadan elde edilensonuçlara göre bitkide meyve sayısı ve meyvede tane sayısı istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Yağverimi istatistiki olarak %5 düzeyinde önemli bulunmuştur. Bitki boyu, bitkide dal sayısı, bitkide meyveağırlığı, 100-tane ağırlığı, iç oranı, tane verimi, protein oranı, protein verimi ve yağ oranı değerleriistatistiki olarak %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Dekara tane verimi 311,43-561,7 kg/da, yağ verimi144,09-260,32 kg/da, yağ oranı %37,23-49,39, protein verimi 69,15-142,67 kg/da, protein oranı % 21,71-27,86, meyvede iç oranı %59,33-73,33, 100-tane ağırlığı 50,33-90,66 gr, meyvede tane sayısı 52,2-80,06adet, bitkide meyve ağırlığı 35,06-99,06 gr, bitkide meyve sayısı 32,93-49,66 adet, bitkide dal sayısı 5,73-9,93 adet, bitki boyu 29,93-44,2 cm olarak elde edilmiştir. Yapılan çalışmada dekara en yüksek tane verimi561.7 kg/da ile NC-7 çeşidinden elde edilirken, en düşük tane verimi ise 311.43 kg/da ile Florispançeşidinden elde edilmiştir. En yüksek yağ oranı %49.39 ile Batem-5025 çeşidinden, en düşük yağ oranı ise%37.23 ile Gazipaşa çeşidinden elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Yer fıstığı, Adaptasyon, Verim, Protein Oranı, Yağ Oranı | |
dc.description.abstract | This study was carried out the application area of Faculty of Agriculture, Siirt University in 2015. The study was conducted in randomized block design with three replications to determine the yield and some agricultural properties of 7 peanuts cultivars (cv.Batem-5025, cv.NC-7, cv.Florispan, cv Batem-Cihangir, cv.Çom, cv.Gazipaşa and cv.Arıoğlu-2003) in Siirt ecological conditions. According to the resultsof the study, differences among cultivars were not significant statistically in terms of the number of pod per plant and the number of seed per plant, while differences were significant statistically at the level of 5%in terms of oil yield. Differences among cultivars were significant statistically at the level of 1% in terms of plant height, the number of branches per plant, pod weight per plant, 100-seed weight, seed rate in pod, seed yield, protein rate, protein yield and oil rate. The values of seed yield ranged between 311.43 kg/da and 561.7, the oil yield between 144.09 kg/da and 260.32, the oil rate between 37.23 and 49.39 %, the protein yield between 69.15 kg /da and 142.67, protein rate between 21.71 and 27.86 %, seed rate in pod between 59.33 and 73.33 %, 100-seed weight between 50.33 and 90.66 gr gr, the number of seed per plant between 52.2 and 80.06, pod weight per plant between 35.06 and 99.06 gr, the number of pod per plant between 32.93 and 49.66, the number of branches per plant between 5.73 and 9.93 and plant height between 29.93 and 44.2 cm. The lowest seed yield was obtained from cv.Florispan with 311.43 kg/da, while the highest seed yield was obtained from cv.NC-7 with 561.7 kg/da. The highest oil rate was obtained from cv.Batem-5025 with 49.39% and the lowest oil rate was obtained from cv.Gazipaşa with 37.23%.Keywords: Peanut, Adaptation, Seed yield, Protein rate, Oil rate | en_US |