Effects of different vegetable oils and animal fat on performance and carcass traits of broiler chicks
dc.contributor.advisor | Kara, Muhammet Ali | |
dc.contributor.author | Fariq, Barzan Fadhl Fariq | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T15:33:01Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T15:33:01Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105202 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Süleymaniye Üniversitesi Ziraat Bilimleri Fakültesi Zootekni Bölümü Kanatlı Çiftliğinde farklı bitkisel yağlar ve hayvansal yağın broyler performansı üzerine etkisini belirlemek için kurulmuştur. Bu çalışmanın amacı, broyler tavuk rasyonlarına farklı yağ ilavesinin üretim performansı üzerine etkisini belirlemekti.Deneme 8 mart 2017-26 nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bir günlük 260 adet broyler ross 308 civciv rastgele 5 muamele grubuna dağıtıldı (her muamele grubu 4 tekerrür her tekerrürde 13 civciv). Muameleler T1: kontrol (yağ ilavesiz), T2: %4 kanola yağı, T3: %4 mısır yağı, T4: %4 hayvansal yağ ve T5: %4 ayçiçeği yağı şeklinde oluşturuldu. Bu çalışma boyunca 3 tip rasyon uygulandı. Başlangıç rasyonu (çalışmanın 1. gününden 20. gününe kadar), gelişme dönemi rasyonu (çalışmanın 21. gününden 42. gününe kadar) ve bitirme dönemi rasyonu ( 43. günden 49. güne kadar). Çalışmanın sonuçları, rasyona farklı bitkisel yağ ve hayvansal yağ ilavesinin (1-49) günlerde, canlı ağırlığı, ağıtlık kazancını, yemden yararlanma oranını, yem tüketimini üretim indeksini önemli (p<0.05) ölçüde artırdığını göstermiştir. Bununla birlikte, rasyonlara farklı bitkisel yağ ve hayvan yağı ilavesinin (1-49) günlerde abdominal yağ ve dressing percentage' a anlamlı bir etkisinin olmadığı saptandı. | |
dc.description.abstract | This study was carried out at the Poultry Farm of Animal Sciences Department College of Agriculture Sciences, the University of Sulaimani to find out effects of different vegetable oil and animal fat on broiler performance. The aim of this research was to identify the effects of different sources of oils on productive performance of broiler chicks.The experimental period was from 8th March 2017 to 27th April 2017. An overall of two hundred sixty, one-day-old of Ross 308 broiler chicks were distributed randomly on five treatments (4 replicates each with (13 chicks/ replicate). The treatments include T1: Control (without oil and fat addition); T2: Canola oil (%4); T3: Corn oil (%4); T4: Animal fat (%4); T5: Sunflower oil (%4). During the period of study, three types of diets were applied: Starter diet (from the one to 20day of the study), grower diet (from 21 to 42 days of study) and finisher diet (from 43 to 49 days of the study). Results indicated that supplementation of diets with different types of oil and animal fat significantly (p<0.05) improved live body weight and weight gain and feed conversation ratio and feed intake and production index, at periods (1-49) day. However, the effect of different vegetable oil and animal fat had no significant effect on abdominal fat and dressing percentage at period (1-49) day. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Effects of different vegetable oils and animal fat on performance and carcass traits of broiler chicks | |
dc.title.alternative | Farklı bitkisel yağlar ve hayvansal yağların broiler tavuklarının performansı ve karkas karakterleri üzerine etkisi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10167429 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİİRT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 476109 | |
dc.description.pages | 71 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |