Determination of prevalence and incidence of Salmonella spp. and Shigella spp. in some foods in Iraq/Sulaymaniyah/Galadze
dc.contributor.advisor | Hallaç, Bülent | |
dc.contributor.advisor | Hallaç, Bülent | |
dc.contributor.author | Ibrahim, Rahman Khdir | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T15:32:47Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T15:32:47Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-12-14 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105196 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada; Irak/Sülaymaniye/Qaladze bölgesinde tüketime sunulan 10'ar adet (fabrika üretimi çiğ tavuk eti, köy üretimi çiğ tavuk eti, tavuk et döner, kırmızı et döner, çiğ köy yumurtası, pişirilmiş köy yumurtası, ev yapımı ayran, ev yapımı yoğurt, içme suyu ve yıkamada kullanılan su) olmak üzere toplam 100 adet örnek Salmonella ve Shigella türleri yönünden üç farklı besiyerinde incelenmiştir. Araştırmada Salmonella türlerinin tanımlanmasında ISO 6579, Shigella türlerinin tanımlanmasında EN ISO 21567 metodu referans olarak kullanılmıştır. Numunelerin % 58'i Salmonella ve Shigella türleri yönünden pozitif olarak belirlenmiştir. Kontamine olan 58 adet örneğin 45'i (% 77.60) Salmonella spp. ve 32'si (% 55.20) de Shigella spp. olarak tanımlanmıştır.Salmonella türleri içinde 17'si (% 37.70) S. enteritidis, 11'i (% 24.40) S. bongori, 8'i (% 17.70) S. typhimurium, 8'i (% 17.70) S. paratyphi ve 1'i (% 2.20) S. typhi olarak tespit edilirken; Shigella türleri içinde 16'sı (% 50.00) S. dysanteria, 6'sı (% 18.75) S. sonnei, 6'sı (% 18.75) S. flexneri ve 4'ü (% 12.50) S. boydii olarak belirlenmiştir.İncelenen gıda gruplarında Salmonella enfeksiyonu en sık olarak fabrika üretimi çiğ tavuk etleri, köy üretimi çiğ tavuk etleri ve çiğ köy yumurtalarında (% 80.00), Shigella enfeksiyonuna da en sık olarak yıkamada kullanılan sular (% 80.00) ile tavuk et dönerleri ile çiğ köy yumutalarında (% 50.00) rastlanılmıştır. Salmonella enfeksiyonu açısından ev yapımı yoğurtlar ve içme sularının güvenli olduğu tespit edilirken, Shigella enfeksiyonu açısından tüm gıda gruplarının potansiyel risk taşıdığı tespit edilmiştir.İstatistiksel olarak tavuk et döner örneklerindeki Salmonella spp. ile pH ve aw arasında pozitif yönde (p<0.01), kırmızı et döner örneklerinde pH ve aw arasında negatif yönde (p<0.05), ev yapımı ayran örneklerinde ise pozitif yönde (p<0.05) korelasyon tespit edilmiştir. Ev yapımı yoğurtlarda da Shigella spp. ile pH ve aw arasında pozitif yönde (p<0.01) bir korelasyon belirlenmiştir. Sonuç olarak bölgede tüketime sunulan ve incelenen örneklerde Salmonella ve Shigella türlerine rastlanma oranları oldukça yüksek bulunmuş ve bu ürünlerin halk sağlığı açısından potansiyel bir risk oluşturabileceği kanaatine varılmıştır. | |
dc.description.abstract | In this study was conducted to determine the prevalence and incidence of Salmonella spp. and Shigella spp. in some foods from Iraq/Sulaymaniyah/Qaladze City. An about 100 samples were analyzed of 10 different groups (10 samples of each: factory raw chicken meat, village raw chicken meat, chicken meat shawarma, red meat shawarma, raw village egg, cooked village egg, homemade ayran, homemade yogurt, drinking water and washing water) were collected from different sources.A total of 100 samples were examined in three different media for Salmonella and Shigella spp. and study based on ISO 6579 for Salmonella isolation and EN-ISO 21567 for Shigella isolation as a method. The results showed that 58% of the samples were positive for Salmonella spp. and Shigella spp. Out of 58 contaminants, the percentage of isolated Salmonella spp. were 77.60% and Shigella spp., were 55.20%, at the same time, the highest incidence among Salmonella spp. was S. enteritidis (37.70%), S. bongori (24.40%), S. typhimurium (17.70%), S. paratyphi (17.70%), and S. typhi (2.20%); the highest frequency among the Shigella spp. was determined as S. dysanteriae (50.00%), S. sonnei (18.75%), S. flexneri (15.62%) and S. boydii (12.50%), while the frequency of infection among the food groups is highest in village raw chicken meat and raw village eggs, the lower infection is found in homemade yogurts. Salmonella infection was most frequently observed in raw village eggs and village raw chicken meats at 80.00%, also Shigella infection was found to be the most common at 80.00% in the washing water.Statistically, Salmonella spp. a significant correlation was found p<0.01 between pH and aw in the positive direction in chicken meat shawarma, while in red meat shawarma p<0.05 between the pH and aW in the negative direction, whereas in homemade ayran significance was found p<0.05 in the positive direction. Shigella spp. in homemade yogurt was positive correlation between pH and aw p<0.01.As a result, infection rates of salmonellosis and shigellosis were found to be very high in the region and it was determined that they pose a potential health risk for public health. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Determination of prevalence and incidence of Salmonella spp. and Shigella spp. in some foods in Iraq/Sulaymaniyah/Galadze | |
dc.title.alternative | Irak Süleymaniye Galadze bölgesinde çeşitli gıdalarda Salmonella spp. ve Shigella spp. türlerinin varlığı ve yaygınlığının belirlenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-12-14 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Basic food products | |
dc.subject.ytm | Food microbiology | |
dc.subject.ytm | Salmonella typhi | |
dc.subject.ytm | Shigella | |
dc.identifier.yokid | 10172547 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİİRT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 484248 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |