Show simple item record

dc.contributor.advisorMikail, Nazire
dc.contributor.authorHasan, Hayman Murad Hasan
dc.date.accessioned2020-12-06T15:32:40Z
dc.date.available2020-12-06T15:32:40Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2019-10-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105193
dc.description.abstractBu çalışma, 2009 - 2015 dönemlerinde Kuzey Irak'taki kırmızı et, beyaz et ve yumurta üretim ve tüketiminin büyüme modelini en iyi tanımlayabilecek, uygun deterministik tip tahmin modelini bulmak için yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Akaike Bilgi Kriterini kullanarak kırmızı et üretimi için en uygun modelin ARIMA( 0,1,1) modeli, tavuk eti üretimi için lineer modelin, balık eti ve yumurta üretimi için üstel modelin, kırmızı et, tavuk eti, balık eti ve yumurta tüketimleri için ise ikinci dereceden modelin olduğuna karar verilmiştir. Seçilen modeller, kırmızı et, beyaz et, yumurta üretim ve tüketimi için % 95 güven aralığı ile beş yıllık tahminlerde bulunulması için kullanılmıştır. Bu çalışmanın bulguları, politika belirleyicilerin arz ve talebine göre kırmızı et, beyaz et ve yumurta üretiminin doğru yönetimi için gerekli önlemleri almalarına yardımcı olacaktır.
dc.description.abstractThe present study was undertaken to find out appropriate deterministic type forecasting model that could best describe the growth pattern of red meat, white meat and egg production and consumption in the Northern Iraq during the time periods 2009 to 2015. The study revealed using Akaike Information Criteria, that the ARIMA (0,1,1) model is the best fitted model for red meat, linear model is the best for chicken meat and exponential models best for fish meat and egg production, whereas quadratic models best fitted for red, chicken, fish meat and egg consumptions. The selected models were used for succeeding five years forecast with a 95% confidence interval of red meat, white meat and egg production and consumption. The findings of this study will help the policy makers to take necessary actions for proper management of red meat, white meat and egg production according to their demand and supply.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİstatistiktr_TR
dc.subjectStatisticsen_US
dc.titleStatistical analysis of red meat, white meat and egg production and consumption in Northern Iraq government
dc.title.alternativeKuzey Irak yönetiminde kırmızı et, beyaz et ve yumurta üretim ve tüketiminin istatistiksel analizi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10167021
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİİRT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid476108
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess