Show simple item record

dc.contributor.advisorTeğin, İbrahim
dc.contributor.authorDawdy, Gazee Rahman Muhamad
dc.date.accessioned2020-12-06T15:32:38Z
dc.date.available2020-12-06T15:32:38Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-06-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105192
dc.description.abstractMineral elementler koyun sütünde, inorganik iyonlar ve tuzlar gibi proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve nükleik asitler organik moleküllerin bir kısmı olarak ortaya çıkar. Mineral elementlerin kimyasal formu, bağırsaklardaki emilimini ve biyolojik kullanımlarını belirlediği için önemlidir. Sütün mineral bileşimi, laktasyon fazına, hayvanın beslenme durumuna ve çevresel ve genetik faktörlere bağlı olduğundan sabit değildir. Bu araştırmanın amacı koyun sütünde bulunan mineral elementlerin kimyasal form, içerik ve besinsel öneminin araştırma sonuçlarını ortaya koymaktır.Bu araştırma, ağır metal konsantrasyonu ve koyun sütünün kalite değerini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Nisan ve Eylül ayları arasında 97 adet koyun sütü örneği Erbil, Altunkopri, Makhmur, Qaraj, Kaşnazan, Khabat, Taqtaq, Köysinjaq, Soran, Rawanduz ve Sidakan yerleşim yerlerinden toplanmıştır.Sonuçların ortalaması Na (328) ppm, K (1604) ppm, Ca (804.8) ppm, Mg (177.28) ppm, Zn (0.38) ppm, Pb (0.67) ppm, Cr (3.15) ppm olarak bulunmuştur. Bunun yanında Fe (0.08), P (260.04), Se (0.06) ppm ve Cu (0.383) ppm tespit edilmiştir.Koyun sütünün kalitesi için elde edilen ortalama sonuçlar; yağ (% 6.59), yoğunluk (28.83) g/mL, Laktoz (% 4.57), toplam (% 9.2), protein (% 4.15) olarak bulunmuştur.
dc.description.abstractMineral elements occur in sheep milk as inorganic ions and salts, as well as part of organic molecules, such as proteins, fats, carbohydrates and nucleic acids. The chemical form of mineral elements is important because it determines their absorption in the intestine and their biological utilization. The mineral composition of milk is not constant because it depends on lactation phase, nutritional status of the animal, and environmental and genetic factors. The objective of this research is to point out the research results of chemical form, content and nutritional importance of individual mineral elements that are present in sheep milk.This investigation was conducted to evaluate the heavy metal concentration and quality of sheep milk. A total 97 samples of sheep milk were collected from (Erbil, Altunkopri, Makhmur,Qaraj, Kasnazan, Khabat,Taqtaq, Koysinjaq, Soran, Rawanduz and sidakan)in tow season April and September .The results shown the Na mean (328) ppm, K mean (1604) ppm, Ca (804.8) ppm, Mg mean (177.28) ppm, Zn mean (0.38) ppm, Pb mean (0.67) ppm, Cr mean (3.15) ppm, Fe mean (0.08) ppm, P mean (260.04) ppm, Se (0.06) ppm and Cu mean (0.383) ppm.The results for quality of sheep milk were Fat mean (6.59) %, Density (28.83) g/ml, Lactose mean (4.57) %, Total salt mean (9.2) %, Protein mean (4.15) %.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleDetermination of heavy metals and quality of sheep milk in Erbil- Iraq
dc.title.alternativeIrak Erbil Bölgesi koyun sütlerinin kalite kontrol ve ağır metallerin belirlenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-23
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSheep milk
dc.identifier.yokid10214117
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİİRT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid625239
dc.description.pages85
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess