Show simple item record

dc.contributor.advisorAslan, Yakup
dc.contributor.advisorCavidoğlu, İsa
dc.contributor.authorTaher, Alan Yaseen Taher
dc.date.accessioned2020-12-06T15:32:00Z
dc.date.available2020-12-06T15:32:00Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105175
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, Aspergillus oryzae β-Galaktozidaz enzimi, immobilizasyon koşulları optimize edilerek Eupergit CM üzerinde % 100.00 immobilizasyon verimi ve % 129.82 aktivite verimi ile kovalent bağlama metodu kullanılarak immobilize edildi. Serbest ve immobilize Aspergillus oryzae β-Galaktosidazın karakterizasyonu da çalışıldı. İmmobilizasyon sonrasında, optimum pH, 4.5'den 5.5'e kayarken, optimum sıcaklık (55 °C) değişmedi. Serbest ve immobilize enzimler için, kinetik sabitler de Lineweaver-Burk grafiği kullanılarak belirlendi. Serbest ve immobilze enzimin Km değerleri sırasıyla 307.7 ve 234.2 g / L olarak belirlenirken, Vmax değerleri sırasıyla 0.366 ve 0.415 g D-Glikoz / L.min olarak belirlendi. İmmobilize enzimin başlangıç aktivitesinde yirmi kez tekrarlanan kullanımdan sonra ve, optimum koşullar altında on beş gün depolandıktan sonra herhangi bir azalma olmamıştır. Ayrıca, İmmobilize enzim kullanılarak, yarım yağlı UHT inek sütündeki laktoz dört saat içinde tamamen hidroliz edildi. Sonuç olarak, bu tez çalışmasında elde edilen immobilize Aspergillus oryzae β-Galaktosidaz'ın laktozsuz sütün endüstriyel üretiminde kullanılabileceği söylenebilir.
dc.description.abstractAspergillus oryzae β-galactosidase enzyme, in this thesis study, was immobilized onto Eupergit CM, using covalent binding method with 100 % immobilization yield and 129.82 % activity yield by optimizing the immobilization conditions. Characterization of free and immobilized Aspergillus oryzae β-Galactosidase was also studied. After immobilization, optimum pH shifted from 4.5 to 5.5, while the optimum temperature (55 ° C) did not change. For free and immobilized enzymes, kinetic constants were also determined by using the Lineweaver-Burk graph. The Km values of the free and immobilized enzymes were determined to be 307.7 and 234.2 g / L, respectively, while the Vmax values were determined to be 0.366 and 0.415 g D-Glucose / L.min respectively. There was no decrease in the initial activity of the immobilized enzyme after repeated 20 batch experiments and after storage for 15 days under optimum conditions. In addition, using the immobilized enzyme, the lactose in the semi-skimmed UHT cow's milk was completely hydrolyzed within four hours. In conclusion, it can be concluded that the immobilized Aspergillus oryzae β-Galactosidase obtained in this thesis can be used in the industrial production of lactose-free milk.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleImmobilization of aspergillus oryzae β-galactosidase to produce lactose-free milk
dc.title.alternativeLaktozsuz süt üretimi için aspergillus oryzae β-galaktozidazın immobilizasyonu
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAspergillus oryzae
dc.identifier.yokid10180976
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİİRT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid495206
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess