Immobilization of Chaetomium erraticum dextranase on carbon nanotubes
dc.contributor.advisor | Aslan, Yakup | |
dc.contributor.author | Ghafour, Barzan Ismael | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T15:30:57Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T15:30:57Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105146 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Chaetomium erraticum dekstranaz (CED) enzimi adsorpsiyon yöntemi kullanılarak c-MWCNT üzerine immobilize edildi. İmmobilizasyon tamponunun pH ve molaritesi, c-MWCNT miktarı ve immobilizasyon süresi gibi immobilizasyon koşullarının optimize edilmesi %100 immobilizasyon verimi ve %114.15 aktivite verimi ile sonuçlandı. Serbest ve immobilize CED'in karakterizasyonu da incelendi. İmmobilizasyondan sonra CED'in optimum pH'sı 5.0'dan 6.0'a kayarken, optimum sıcaklığı (55 °C) değişmedi. Ayrıca, serbest ve immobilize CED için, Lineweaver-Burk grafiği kullanılarak kinetik sabitler de belirlendi. Serbest ve immobilize CED'in Km değerleri sırasıyla 56.18 g/L ve 65.36 g/L ve Vmax değerleri ise sırasıyla 523.56 μg indirgeyici şeker/L.dk.ve 595.24 μg indirgeyici şeker/L.dk. olarak hesaplandı. Diğer taraftan, tekrarlanan 20 kullanımdan sonra ve optimum depolama koşullarında 30 gün depolamadan sonra immobilize CED'in başlangıç aktivitesinde bir azalma olmamıştır. Son olarak, serbest ve immobilize CED kullanılarak, %10 dekstran çözeltisindeki (pH 6.0) dekstranın sırasıyla %17.15'i ve %17.53'ünün 12 saat içinde indirgenmiş şekerlere (IMOs ve Glukoz) dönüştürüldü. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen immobilize CED, IMOs'un endüstriyel üretiminde ve dekstranın hidrolizinde kullanılabilir. | |
dc.description.abstract | In this study, Chaetomium erraticum dextranase (CED) enzyme was immobilized onto c-MWCNT using adsorption method. Optimization of the immobilization conditions such as the pH and molarity of the immobilization buffer, the amount of c-MWCNT and the time of immobilization resulted in 100% immobilization yield and 114.15% activity yield. Characterization of free and immobilized CED has also been studied. After immobilization, the optimum pH of the CED shifted from 5.0 to 6.0, while the optimum temperature (55 °C) did not change. Kinetic constants were also determined for free and immobilized CED using the Lineweaver-Burk plot. The Km values of free and immobilized CED were 56.18 g/L and 65.36 g/L, respectively, and Vmax values were 523.56 μg reductive sugar/ L.min. and 595.24 μg reductive sugar/L.min. On the other hand, there was no reduction in the initial activity of the immobilized CED after 20 consecutive uses and 30 days of storage at optimal storage conditions. Finally, 17.15% and 17.53% of the dextran, in 10% dextran solution (pH 6.0), were converted to reduced sugars (IMOs and Glucose) using free and immobilized CED respectively, in 12 hours. As a result, the immobilized CED obtained in this study can be used in the industrial production of IMOs and in the hydrolysis of dextran. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Immobilization of Chaetomium erraticum dextranase on carbon nanotubes | |
dc.title.alternative | Chaetomium erraticum dextranazın karbon nanotüplerinde immobilizasyonu | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10190067 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİİRT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 504286 | |
dc.description.pages | 57 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |