Show simple item record

dc.contributor.advisorAkkemik, Ebru
dc.contributor.advisorMeral, Raciye
dc.contributor.authorKalelioğlu Akbulut, Gamze
dc.date.accessioned2020-12-06T15:29:05Z
dc.date.available2020-12-06T15:29:05Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-09-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105094
dc.description.abstractBinlerce yıllık geçmise sahip olan bal, birçok bitkinin çiçek özleri ve bitki gövdesindeki salgı özlerinden doğal olarak elde edilen bir gıda maddesidir. Kaynağının bitki olmasından dolayı yüksek fenolik içeriğe sahip olduğu tespit edilmiş ve antioksidan ve antimikrobial özellikleri çalışılarak literatürlerde yer almıştır. Bu durum, balın, bal üretim sürecinin önemli parçaları olan polen, propolis ve arı sütünün çağın vebası olan kanseri önlemedeki etkilerinin araştırılması gereksinimini doğurmuştur. Bu çalışma ile doğal bir gıda maddesi olan bazı bal ve arı ürünlerinin kanser oluşumunu tetikleyen tiyoredoksin redüktaz enzimi (TrxR) aktivitesi üzerindeki etkileri in-vitro şartlarda araştırılmış ve örneklerin toplam fenolik içerikleri hesaplanmıştır. Çalışmada çam balı, kestane balı, yayla balı, deli balı ile polen, propolis ve arı sütünün dahil olduğu arı ürünlerinin hegzan, etanol, metanol, DMSO ve su ekstraktları hazırlanmıştır. Ekstrelerin DTNB yöntemi ile TrxR enzim aktivitesi üzerindeki inhibisyon etkisi ölçülmüştür. Örneklerin hegzan ekstraktları enzimin tampon çözeltisi ile çift faz oluşturduğundan TrxR inhibisyonuna bakılamamıştır. Diğer örneklerin etanol, metanol, DMSO ve su ekstraktlarının TrxR inhibisyonu için IC50 değerleri hesaplanmış ve her örneğin en az bir ekstraktının TrxR enzimini inhibe ettiği görülüştür. En yüksek inhibisyonu 0,024 mg/mL IC50 değeri ile polen metanol ekstraktının gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca hazırlanan ekstraktların Folin-Ciocalteu metodu ile toplam fenolik içeriği incelenmiş ve en yüksek fenolik içerik 1.151,0 mgGAE/g ile polen-DMSO ekstraktı olduğu tespit edilmiştir. Çalışma neticesinde bal ve diğer arı ürünlerinin zengin fenolik içeriği ile kanser olumuşunu destekleyen TrxR enzimi üzerinde inhibe edici etkisinin olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractHoney, having thousands of years of history, is a food substance naturally obtained from flower essence of many plant and secretion essence of plant body. Due to the fact that the source is a plant origin, it has been determined that it has high phenolic content and its antioxidant and antimicrobial properties have been studied in the literature. This situation has created need to research of the effects of honey and important products of honey production process which are pollen, propolis and royal jelly on cancer called as plague of this era. With this study effects of some honey and some bee product on Thioredoxin reductase (TrxR) enzyme activity that triggering cancer formation was investigated under in-vitro conditions and total phenolic contents of sample was calculated. In this study, hexane, ethanol, methanol, DMSO and water extracts of pine honey, chestnut honey, spring honey, mad honey, pollen, propolis and royal jelly were prepared. Inhibition effects was investigated on TrxR enzyme activity of the extracts by using DTNB method. The hexane extracts of the samples could not be tested for TrxR inhibition since they formed two phases with enzyme buffer. IC50 values for TrxR inhibition of ethanol, methanol, DMSO and water extracts of other samples were calculated and it was found that at least one extract of each sample inhibited TrxR enzyme. It was determined that pollen methanol extract showed the highest inhibition with IC50 value of 0.024 mg/mL. In the study, the total phenolic content of the extracts were examined by Folin-Ciocalteu method and the highest phenolic content was found to be pollen-DMSO extract with 1.151,0 mg GAE/g. As a result of the study, it has been found that honey and other bee products, which they are rich phenolic content have, inhibitory effect on TrxR enzyme activity which supports cancer formation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleBal, polen, propolis ve arı sütü ekstraktlarının tiyoredoksin redüktaz enzim aktivitesi üzerindeki etkilerinin in vitro şartlarda araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of honey, pollen, propolis and royal jelly extracts on the enzyme activities of thioredoxin reductase under in vitro conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-09-24
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHoneydew honey
dc.identifier.yokid10106685
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİİRT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid561325
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess