Ksilandan ksilooligosakkarit üretimi için neocallimastix patriciarum ksilanazın karboksile çok duvarlı karbon nanotüpler ile immobilizasyonu
dc.contributor.advisor | Aslan, Yakup | |
dc.contributor.author | Atalay, Buşra | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T15:28:48Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T15:28:48Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-06-11 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105086 | |
dc.description.abstract | Kimyasal katalizörlere göre üstün özellikleri sayesinde biyolojik katalizörler olan enzimler, endüstride çok sayıda uygulama alanlarına sahip olmuşlardır. Ancak çözünür formdaki enzimler endüstrideki sürekli proseslere uygun olmadıkları için kesikli proseslerde bir kere kullanılıp ya ürünle beraber tüketilmekte veya çok pahalı teknikler kullanılarak üründen ayrılmaktadırlar. Bu tez çalışmasında, Neocallimastix patriciarum ksilanazimmobilizasyonu,immobilizasyon matriksi c-MWCNT üzerine adsorbsiyon ile gerçekleştirildi. İmmobilizasyon koşullarını optimize ederek, % 100 immobilizasyon ve % 160.35 aktivite verimleri elde edildi. Enzim optimum pH aralığı (5.5-6.0) ve enzimin optimum sıcaklığı (55 oC) immobilizasyon sonrasında değişmemiştir. Serbest ve immobilize enzimin kinetik sabitleri ayrıca Lineweaver-Burk grafiği kullanılarak belirlendi. Serbest ve immobilize enzimin substrat olarak Beechwood Ksilan için Km değerleri sırasıyla,1019.5 ve 704.2 μg / mL iken, Vmax değerleri sırasıyla 0.043 μmol / mg.dk ve 0.069 μmol / mg.dk olarak saptanmıştır. İmmobilize enzim, tekrarlanan yirmi kullanım sırasında ve yirmi günlük depolama sırasında başlangıç aktivitesini kaybetmemiştir. İmmobilize enzim kullanılarak, beach wood ksilan, 150 rpm çalkalama hızındakiorbital çalkalayıcılı ve ısıtmalı bir inkübatörde optimum sıcaklıkta, iki saat boyunca hidrolize edilmiştir. Proteinlerin hidrolizinin 120 dakikada tamamlandığı gösterilmiştir Sonuç olarak, bu tez çalışmasında elde edilen immobilize Neocallimastix patriciarum ksilanaz, prebiyotik özelliğe sahip olan ksilooligosakkaritlerin endüstriyel üretimi için kullanılabileceği söylenebilir. | |
dc.description.abstract | Enzymes, which are biological catalysts due to their superior properties compared to chemical catalysts, have many applications in the industry. However, since the enzymes in soluble form are not suitable for continuous processes in the industry, they are used once in batch processes or consumed together with the product or separated from the product by using very expensive techniques. In this thesis, Neocallimastix patriciarum xylanase immobilization was performed by adsorption on immobilization matrix c-MWCNT. By optimizing the immobilization conditions, 100% immobilization and 160.35% activity efficiencies were obtained. The optimum pH range of the enzyme (5.5-6.0) and the optimum temperature of the enzyme (55 oC) did not change after immobilization. The kinetic constants of the free and immobilized enzymes were also determined using the Lineweaver-Burk graph. Km values of free and immobilized enzyme as substrate for Beechwood Xylan were 1019.5 and 704.2 μg / mL, respectively, while Vmax values were 0.043 μmol / mg.dk and 0.069 μmol / mg.dk respectively. The immobilized enzyme did not lose its initial activity during repeated twenty batch use and during twenty days of storage. Using the immobilized enzyme, beach wood xylan was hydrolyzed at the end of two hours at the optimum temperature in an orbital shaker and heated incubator at a shaking rate of 150 rpm. Hydrolysis of proteins has been shown to be completed in 120 minutes. In conclusion, it can be said that the immobilized Neocallimastix patriciarum xylanase obtained in this thesis study can be used for industrial production of xylooligosaccharides with prebiotic properties. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Ksilandan ksilooligosakkarit üretimi için neocallimastix patriciarum ksilanazın karboksile çok duvarlı karbon nanotüpler ile immobilizasyonu | |
dc.title.alternative | Immobilization of neocallimastix patriciarum xylanase on carboxylated multy walled carbon nanotubes to produce xylooligosaccharides from xylan | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-06-11 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10236364 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİİRT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 544136 | |
dc.description.pages | 46 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |