Siirt çevresinde yetişen trabzon hurmalarının (Diospyros kaki L.) meyve ve ağaç özelliklerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Özrenk, Koray | |
dc.contributor.advisor | Doğan, Adnan | |
dc.contributor.author | Çelebi, Edibe | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T15:26:48Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T15:26:48Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-19 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105031 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, 2017-2018 yıllarında Siirt yöresinde yetiştirilen Trabzon Hurmalarının özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Siirt'in Eruh ve Şirvan ilçelerde toplanan 25 tane Trabzon hurması genotipi üzerinde meyvenin morfolojik, fenolojik, pomolojik ve kimyasal özelliklerini tanımlamak amacıyla yürütülmüştür. Pomolojik özellikler bakımından incelenen genotiplerin meyve ağırlığı 61.67-195.67 g, meyve boyu 39.97-67.68 mm, meyve eni 36.58-62.81 mm, meyve şekil endeksi 1.009-1.11 mm, meyve hacmi 51-176.75 ml, meyve yoğunluğu 1.08-1.34 g/ml, tohum sayısı 0.00-3.9 adet arasında değişmiştir. Ayrıca meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) % 17-22,5; titre edilebilir asitliği (TA) % 0.01-0.5; meyvenin toplam kuru madde miktarı % 18.155-30.125, pH değeri 5.55-6.74 arasında değişim göstermiştir. Bunun yanında meyve şekli, meyve enine kesiti, meyve alt şekli, meyve kabuk rengi, meyve eti rengi, tohum şekli, tohum sayısı, tohum ağırlığı da belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | The aim of this study was to determine the characteristics of the Persimmon grown in Siirt region in 2017-2018. It was carried out in order to define morphological, phenological, pomological and chemical properties of the fruit on 25 genome of Persimmon collected in Eruh and Şirvan districts of Siirt. The fruit weight of the genotypes examined in terms of pomological characteristics was 61.67-195.67 g, fruit size was 39.97-67.68 mm, fruit width was 36.58-62.81 mm, fruit shape index was 1.009-1.11 mm, fruit volume was 51-176.75 ml, fruit density was 1.08-1.34 g / ml, the number of seeds varied between 0.00-4.00 pieces. In addition, the amount of total soluable solid (TSS) of fruits is 17-22.5%; titratable acidity (TA) 0.01-0.5%; The total dry matter content of the fruit was 18.155-30.125%, the pH value changed between 5.55-6.74. In addition, fruit shape, fruit cross-section, fruit bottom shape, fruit peel color, pulp colour color, seed shape, seed number, seed weight, fruit flesh colors were also determined. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Siirt çevresinde yetişen trabzon hurmalarının (Diospyros kaki L.) meyve ve ağaç özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of fruit and tree characteristics of persimmon (Diospyrus kaki L.) species grown around siirt province | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-19 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10300943 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİİRT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 596409 | |
dc.description.pages | 91 | |
dc.publisher.discipline | Meyve Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı |