Show simple item record

dc.contributor.advisorKayış, Şevki
dc.contributor.authorÇiftçi, Cengiz
dc.date.accessioned2020-12-06T14:38:44Z
dc.date.available2020-12-06T14:38:44Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/104180
dc.description.abstractÇay Bitkisi (Camellia sinensis) Tohumunun Balık Sağlığı Alanında Kullanımının AraştırılmasıBakteriyel balık hastalıkları su ürünleri yetiştiriciliğinde ölümlere sebep olan en önemli problemlerden birisidir. Bu nedenle dünya genelinde balık ölümleri nedeniyle önemli ekonomik kayıplar bakteriyel kaynaklıdır. Bakteriyel patojenlerin antibiyotiklere direnç kazanması yeni antimikrobiyal ajanların geliştirilmesini ihtiyaç haline getirmiştir. Bu çalışmada, yeşil çay (Camellia sinensis) bitkisi tohumu ve tohumdan elde edilen saponin maddesinin gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) patojen olan Yersinia ruckeri, Pseudomonas putida, P. luteola, Aeromonas hydrophila ve Listonella anguillarum (Vibrio anguillarum) bakterileri üzerindeki antimikrobiyal etkileri agar difüzyon metodu kullanılarak incelenmiştir. Buna ek olarak balıkların hayati organlarındaki olası histolojik etkiler gözlemlenmiştir.Sıvılaştırılmış ve toz halindeki çay tohumu saponinin yeme katılması şeklinde yapılan denemelerde, antimikrobiyal etki araştırması sonucunda sadece Vibrio anguillarum bakterisi için inhibisyon zonu belirlenmiştir. Sıvı hale getirilen çay tohum tozu ile beslenen balıklardaki denemelerde hayatta kalma oranı daha yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte hayati organlardan solungaçlarda hiperplazi, epitel dokunun lamellerden ayrılması, karaciğerde lipit damlacıklarının oluşumu, ödem ve nükleer dejenerasyonlar olmak üzere hafif düzeyde patolojik etkilerin varlığına rastlanmıştır. Bu tez çalışması ile özellikle denizlerdeki kafes sistemlerinde yetiştiriciliği yapılan alabalıkların çay tohumu ilaveli yemlerle beslenmesinin muhtemel olabilecek Vibrio anguillarum enfeksiyonlarına karşı balıklarda hayatta kalmaya olumlu yönde katkısı olacağı sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractInvestigation of the Use of Tea Plant (Camellia sinensis) Seed in Fish Health In aquaculture, bacterial fish diseases are still one of the most serious problems and they can result in high mortality. Consequently, fish mortality of bacterial origin can cause significant economic losses worldwide. The evolution of microorganism resistance to antibiotics has resulted in a growing need for new antibacterial compounds. In the present study, the antibacterial activity of green tea (Camellia sinensis L.) seed and its secondary metabolite saponin were evaluated on cultures of Yersinia ruckeri, Pseudomonas putida, P. luteola, Aeromonas hydrophila and, Vibrio anguillarum, the pathogens that cause crucial diseases in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum). In addition to this, possible histological effects were investigated on the vital organs of the fish. The antibacterial activity of tea seed and saponin were determined using the agar diffusion method. Interestingly, watered tea seed (WTS) powder and saponin used in this research as the feed additives demonstrated antibacterial activity against five bacterial fish pathogens, Significant inhibition was observed only in Vibrio anguillarum. Besides, WTS showed the highest antibacterial effect against Vibrio anguillarum. Accordingly, statistically significant survival rates were observed in fish infected with Vibrio anguillarum in WTS and saponin diet groups. Fish fed with WTS mixed pellets had a greater survival rates than the other groups. However, WTS and saponin dieted fish organs showed some mild and nonvital symptoms such as hyperplasia and epithelial lifting in the secondary lamellae of gills and involvement lipid droplets, intercellular edema and nuclear degeneration in liver tissue. Results of this study confirmed the potential use of WTS as a source of antibacterial compounds or as a health-promoting feed additive against Vibrio anguillarum infection for trout culture, especially in sea cages.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBalıkçılık Teknolojisitr_TR
dc.subjectFisheries Technologyen_US
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleÇay bitkisi (Camellia sinensis) tohumunun balık sağlığı alanında kullanımının araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the use of tea plant (Camellia sinensis) seed in fish health
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBlack tea
dc.subject.ytmFreshwater fishes
dc.subject.ytmGreen tea
dc.subject.ytmSalmons
dc.identifier.yokid10035197
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityRECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid360517
dc.description.pages36
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess