Show simple item record

dc.contributor.advisorArıman Karabulut, Huriye
dc.contributor.authorKirtan, Yunus Emre
dc.date.accessioned2020-12-06T14:37:11Z
dc.date.available2020-12-06T14:37:11Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/104136
dc.description.abstractBu çalışmada, kontrol (%0) ve farklı oranlarda fındık küspesi (%15, 30 ve 45 ) içeren yemlerle beslenen Sibirya mersin balığı (Acipenser baerii)'nın büyüme performansı ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi araştırıldı. Araştırmada ortalama ağırlıkları 283,13±6,52 g olan toplam 180 adet balık kullanıldı. Her grup 3 tekerrürlü olarak, her tekerrürde 15 balık denemeye alındı ve araştırma 12 hafta sürdü.Deneme sonunda oransal ağırlık artışı (OAA,%) en yüksek kontrol grubunda (%180,62±2,84), bu grubu %15, %30 ve %45 fındık küspesi içeren gruplar sırasıyla; %159,03±1,18, %144,72±1,22 ve %125,55±0,89 olarak takip etmiştir. İstatistiksel analiz sonucunda oransal ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı (SBO,%), yem değerlendirme oranı (YDO) ve protein değerlendirme randımanı (PDR) en iyi kontrol grubu, %15 fındık küspesi grubu ile benzer, diğer gruplardan farklı bulunmuştur (P<0,05). Hepatosomatik indeks (HSİ) değerlerinde, kontrol grubuyla % 45 fındık küspesi grubundaki farkın istatistiki olarak önemli olduğu (P<0,05) ve ham protein, ham yağ ve toplam enerji bakımından kontrol grubu ile %15 fındık küspesi içeren grup benzer olup, diğer gruplardan farklı bulunmuştur (P<0,05).Yapılan matematiksel hesaplamalar sonucunda büyüme performansı, yem değerlendirme oranı, et kalitesi ve vücut kompozisyonu bakımından fındık küspesinin optimum %15 oranında Sibirya mersin balığı yemine katılabileceği, fakat ekonomik performans dikkate alındığında küspe oranının %45'e kadar artırılabileceği belirlenmiştir.Anahtar kelime; Sibirya mersin balığı, Acipenser baerii, fındık küspesi, büyüme, yem değerlendirme oranı, ekonomik verim oranı, ekonomik karlılık indeksi
dc.description.abstractIn this study, the effects of the control diet (0%) and the diets containing hazelnut meal in different levels (15%, 30 and 45) on the growth performance and body composition of Siberian sturgeon were investigated. In the study, total 180 fish with mean weight 283.13±6.52 g were used. Each group had three replicate and 15 fish were placed in each replicate. Experiment was carried on for 12 weeks.In trial results, the highest weight gain (180.62%±2.84) was observed in the control group, and 15%, 30 and 45 hazelnut meal in followed this group as 159.03%±1.18, 144.72%±1.22 and 125.55%±0.89, respectively. As a result of values of the statistical analysis, the control group with the best proportional weight gain, specific growth ratio (SGR), feed conversion ratio (FCR) and protein efficiency ratio (PER) was similar to 15% but different with other groups (P<0.05). Hepatosomatic index (HSI), the difference between the control group and 45% hazelnut meal were seen to be statistically significant (P<0.05) and as a result of statistical analysis performed in terms of crude protein, crude fat and total energy, the control group was similar to 15% hazelnut meal group but different from other groups (P<0.05).Optimum dietary level of hazelnut meal for growth, feed conversion ratio, meat quality and body composition obtained from quadratic regression was 15%, but when economic aspects were considered, the optimum dietary level was 45% hazelnut meal.2015, 58 pagesKeywords: Siberian sturgeon, Acipenser baerii, hazelnut meal, growth, feed conversion ratio, economic efficiency ratio, economic profit indexen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleSibirya Mersin balığı (Acipenser baerii) yeminde fındık küspesi kullanımının büyüme performansına etkisi
dc.title.alternativeEffect on growth performance of using hazelnut meal in Siberian Sturgeon (Acipenser baerii) diet
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFish feeds
dc.subject.ytmSturgeon
dc.subject.ytmHazelnut oilmeal
dc.subject.ytmFeed additives
dc.subject.ytmGrowth performance
dc.identifier.yokid10082234
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityRECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid397151
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess