Karaca mersin balığı (Acipenser gueldenstaedtii Brandt, 1833) yeminde pelajik balık unu yerine mezgit balığı ununun kullanım olanaklarının araştırılması
dc.contributor.advisor | Arıman Karabulut, Huriye | |
dc.contributor.author | Osmanoğlu, Mustafa İbrahim | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T14:35:27Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T14:35:27Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/104087 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Karaca mersin balığında (Acipenser gueldenstaedtii) mezgit balığı unu kullanımının büyüme performansı ve vücut kompozisyonu üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Ortalama ağırlıkları 1475±04,75 g olan balıklar; pelajik balık unu ilaveli kontrol grubu yemi (%0) (K) ve mezgit unu (MU) (%10, 20 ve 30) içeren dört farklı deneme grubu yemiyle 90 gün boyunca beslenmişlerdir.Deneme sonunda ortalama en yüksek canlı ağırlığa 2183±12,36 g ile MU %20 grubu ulaşmış, bu grubu sırası ile 2176±15,53 g ile MU %10, 2065±18,60 g ile MU %30 ve2109±18,96 g ile (K) takip etmiştir. MU 20 grubu ile diğer gruplar arasındaki fark, oransal ağırlık artışı, yem etkinlik ve protein değerlendirme oranları bakımından istatistiki olarak önemli (P<0,05), yem değerlendirme ve spesifik büyüme oranları bakımından benzer bulunmuştur. Deneme sonunda elde edilen kondüsyon faktörü (KF), hepatosomatik indeks (HSİ),viserosomatik indeks (VSİ) ve gonadosomatik indeks (GSİ) değerlerinin, rasyondaki mezgit unu ilavesinden etkilenmediği belirlenmiştir. Aynı zamanda; mezgit ununun et kalitesi üzerinde önemli bir değişikliğe yol açmadığı ortaya konulmuştur. Bu çalışma sonucunda büyüme performansı ölçüm kriterleri dikkate alındığında, mersin balıklarının yemlerine %20 oranında mezgit unu kullanımının balık gelişimini kayda değer oranda arttıracağı sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | This study was carried out to determine the possibilities of using whiting meal on growth performance and body composition of russian sturgeon (Acipenser gueldenstaedtii). Mean weights were 1475±04.75 g the fish; pelagic fish meal were fed along 90 days with four different groups of experimental diets containing control group feed (0%) (C) and whihungting meal feed (MU) (10%, 20 and 30%). At the end of the experiment, the highest mean live weight was reached 2183±12.36 g in MU 20, this group was followed by 2176±15.53 g with MU 10%, 2065±18.60 g with MU 30%, 2109±18.96 g (C), respectively. The difference between the MU 20 group and the other groups was found istatistically significant (P<0,05) in terms of feed weight, feed efficiency and protein efficiency ratios but was found similarity in terms of feed conversion ratio and specific growth rates. At the end of the experiment, the condition factor (CF), hepatosomatic index (HSI), viscerosomatic index (VSI) and gonadosomatic index (GSI) values were not affected by the addition of whiting meal, also did not lead to a significant change on the meat quality of the whiting meal.At the end of this research, it was found that the use of 20% of whiting flour in sturgeon fish-feed brings significant contribution to fish growth in consideration of evaluation criteria of growth performance. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Karaca mersin balığı (Acipenser gueldenstaedtii Brandt, 1833) yeminde pelajik balık unu yerine mezgit balığı ununun kullanım olanaklarının araştırılması | |
dc.title.alternative | The investigation possibilities of using whiting meal instead of pelagic fish meal in russian sturgeon (Acipenser gueldenstaedtii Brandt, 1833) diet | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10133061 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 446742 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |