dc.contributor.advisor | Koral, Serkan | |
dc.contributor.author | Kobya, Orhan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T14:34:39Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T14:34:39Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2020-05-17 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/104064 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki İzmarit (Spicara flexuosa, Rafinesque 1810) balığının besin kompozisyonun aylık olarak değişiminin belirlenmesi için yürütülmüştür. Örnekleme Rize ili ve Artvin ilinin Hopa ilçesi arasında kalan kıyısal bölgede yapılmış ve yerel balıkçılara ağ attırılarak örnekler temin edilmiştir. Çalışmada aylık olarak biyokimyasal (kuru madde, ham kül, ham protein, ham yağ), yağ asidi ve aminoasit kompozisyonu analizleri yürütülmüştür. Yüzde net et verimi en yüksek % 35,33 ile Kasım ayında, en düşük ise % 33,14 ile Haziran ayında tespit edilmiştir. Yüzde kuru madde değeri en yüksek değer % 29,93 ile Nisan, en düşük ise % 24,19 ile Temmuz ayında tespit edilmiştir. Örneklerin % ham protein miktarları en yüksek % 19,57 ile Kasım ayında, en düşük ise % 18,27 ile Temmuz ayında, % ham yağ değerleri ise en yüksek % 9,82 ile Nisan, en düşük ise % 4,71 ile Temmuz ayında tespit edilmiştir. Toplam esansiyel amino asit (ΣEAA) miktarlarına göre en yüksek değer Nisan (10885 mg/ 100g), en düşük değer ise Ekim ayında (7940 mg/ 100g) bulunmuştur. Toplam esansiyel olmayan amino asit (ΣNEAA) miktarlarında ise en yüksek Mayıs (10875 mg/ 100 g), en düşük ise Ekim ayında (7230 mg/ 100 g) tespit edilmiştir. Toplam doymuş yağ asidi (ΣDYA) miktarı en yüksek Eylül (% 33,35), en düşük ise Temmuz (% 29,20) ayında, toplam tekli doymamış yağ asidi (ΣTDYA) miktarı en yüksek Temmuz (% 37,15), en düşük ise Şubat ayında (% 28,48) bulunmuştur. Örneklerdeki en yüksek toplam çoklu doymamış yağ asidi (ΣÇDYA) miktarı % 29,62 ile Nisan, en düşük ise Haziran ayında (% 23,57) tespit edilmiştir. İzmarit balığının temel besin, amino asit ve yağ asitleri kompozisyonu üzerine aylık ve buna bağlı olarak mevsimsel değişiklilerin etkileri olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Spicara flexuosa, amino asit, yağ asidi, Mevsimler, Doğu Karadeniz | |
dc.description.abstract | This study was conducted to investigate the monthly changes in nutritional composition of picarel (Spicara flexuosa, Rafinesque 1810) in Eastern Black Sea. Sampling was done coast of Artvin and Rize and the samples were obtained from local fishermen nets. Monthly analysis of biochemical composition (dry matter, cude ash, crude protein, and crude lipid), fatty acids and amino acids compositions were done. Meat yield was calculated as maximum (35.33% ) in November and minimum (33.14 %) in June. Maximum dry matter (29.93%) was obtained in April and minimum (24.19%) in July. Maximum crude protein content (19.57 %) of samples was determined in November and minimum (18.27%) in July. Crude lipid content was maximum (9.82%) in April and minimum. (4.71%) in July. Total essential amino acid (ΣEAA) value was calculated as maximum (10885 mg/ 100g), in April and minimum (7940 mg/ 100g) in October. Total non-essential amino acid (ΣNEAA) value was determined as maximum (10875 mg/ 100 g) in May and minimum (7230 mg/ 100 g) in October. Among fatty acids; maximum total saturated fatty acids (ΣSFA) was found (33.35%), in September and minimum (29.20%) in July. In the case of monoansaturated fatty acids,( ΣMUFA) it was maximum (37.15%), in July and minimum (28.48%) in February. Highest polyunsaturated fatty acids (ΣPUFA) was determined (29.62%) in April and lowest (23.57%) in June. It was concluded that the monthly and seasonal changes are affedted on the biochemical composition, amino acid and fatty acids composition of picarel. Keywords: Spicara flexuosa, amino acid, fatty acid, Seasons, Eastern Black Sea | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Doğu Karadeniz bölgesindeki izmarit balığının (Spicara flexuosa, Rafinesque 1810) biyokimyasal kompozisyonu ve et kalitesinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of biochemical composition and meat quality of picarel (Spicara flexuosa, Rafinesque 1810) in the Eastern Black Sea region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-05-17 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10147637 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 461055 | |
dc.description.pages | 79 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |