Kafkas arı ırkına ait arı ürünlerinin antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi ve diğer ırklarla karşılaştırılması
dc.contributor.advisor | Dinçer, Barbaros | |
dc.contributor.author | Kiliçarslan, Mehmet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T14:33:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T14:33:23Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2019-12-01 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/104028 | |
dc.description.abstract | Bal, polen ve propolis insan yaşamı ve sağlığı açısından önemi büyük olan doğal ürünlerdir. Geçmişten günümüze kadar yapılan bilimsel çalışmalar bu ürünlerin etki derecesini daha çok ön plana çıkarmıştır. Yapılan çalışmalar daha çok ürünlerin birbirleriyle kıyası çerçevesinde şekillenmiştir. Bu çalışmada ise arı ürünlerinde (bal, polen ve propolis) Kafkas arı ırkının farkı irdelendi. Bu bağlamda, Apis mellifera anatoliaca, Apis mellifera caucasica, Apis mellifera carnica ve Apis mellifera syriaca olmak üzere dört arı ırkından alınan bal, polen ve propolis örnekleri kullanıldı. Numunelerde, başlıca fenolik ajanların sorumlu olduğu toplam polifenol ve toplam flavonoid testleriyle genel değerlendirmeler yapıldı. Bunun yanı sıra, CUPRAC ve FRAP gibi yöntemlerle spesifik elektron transferine dayanan antioksidan aktivite tayinleri yapıldı. Ayrıca radikalik etkinin ortamdan uzaklaştırılmasına dayanan spektrofotometrik yöntemlerden biri olan DPPH radikal temizleme aktivitesi de numune ekstraktlarında uygulandı. Çeşitli metotlar kullanılarak elde edilen sonuçlara göre, Kafkas arı ırkının diğer arı ırkı ürünlerine göre göreceli ve istatistiki bir farklılığının mevcut olmadığı görüldü. Sonuç olarak, ürünlerdeki biyoaktivite farklılığının en önemli nedeninin arının fiziksel özelliğinden kaynaklanmadığı, aksine floral çeşitlik ve zenginliğin bu ürünlere yüksek biyoaktivite değeri kazandırdığı kanaatine varıldı. | |
dc.description.abstract | Honey, pollen and propolis are natural products that have great importance for human life and health. Scientific studies from past to present had highlighted the degree of effects of these products. The studies have been mostly focused on comparison of the products with one another. In this study, the difference of Caucasian race was investigated in bee products (honey, pollen and propolis). In this context, honey, pollen and propolis samples from four bee races of Apis mellifera anatoliaca, Apis mellifera caucasica, Apis mellifera carnica and Apis mellifera syriaca, were used. General assessments on the samples were conducted with total polyphenol and flavonoid testing which phenolic agents were responsible for. Additionally, antioxidant activity was determined with CUPRAC and FRAP, methods based on the specific electron transfer. Also, DPPH radical scavenging activity, one of the spectrophotometric methods based on the remove of radicalic effect from medium, was performed in sample extracts. According to the results obtained from different methods, it was seen that Caucasian race of bees had no relative and statistical superiority compared to other races of bee products. It was concluded that the reason of the difference in bioactivity of the products is due to floral diversty and richness rather than physical property of the bees. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Kafkas arı ırkına ait arı ürünlerinin antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi ve diğer ırklarla karşılaştırılması | |
dc.title.alternative | Determinatin of antioxidant activities of bee products of Caucasian bee race and comparison with the other races | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-01 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10171319 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 484450 | |
dc.description.pages | 54 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |