Karadeniz bölgesi su ürünleri işleme tesisi çalışanlarının bazı demografik özelliklerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Çağlak, Emre | |
dc.contributor.author | Altun, Muhammet Ali | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T14:32:22Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T14:32:22Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-09-21 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103999 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Karadeniz Bölgesinde bulunan illerde faaliyet gösteren su ürünleri işleme tesislerinde çalışanların, sosyo-ekonomik yapıları incelenmiş, toplumsal ve ekonomik açıdan verilerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Coğrafi bölgede yer alan 18 ilin 7'sinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izni olan toplam 37 işletme bulunmaktadır. Bölgede anket çalışması yapılan iller Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu ve Zonguldak olmuştur. Bu işletmelerden aktif olarak faaliyet gösteren 28 işletmede anket katılımı sağlanmıştır. 28 işletmenin 5 tanesi balık unu ve yağı işletmesi, 4 tanesi salyangoz işleme tesisidir (2'si aynı zamanda balıkta işlemektedir). Söz konusu işletmelerde 532 anketör ile her biri 24 sorudan oluşan anket doldurulmuştur. Çalışanların %63,91'lik kısmını erkekler oluşturmaktadır. Çalışanların yaş grupları dağılımında, %36,65'lik oranla 31-40 yaş aralığı en yüksek oranı oluşturmuştur. Eğitim durumlarına bakıldığında, %38,91'lik oranda ortaöğrenim mezunlarının en yüksek oranı oluşturduğu görülmüştür. Çalışanların %99,62'sinin sosyal güvencesinin bulunduğu, bunların da tamamının SSK güvencesi türünde olduğu belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, the socio-economic structures of the fish processing factories employees in provinces in the Black Sea Region were examined. Eighteen of the seven provinces in the geographical region has a total of 37 enterprises with production permits from the Ministry of Food, Agriculture and Livestock. Participation in the survey was carried out in 28 enterprises actively operating from these enterprises. 5 of 28 factories are fish flour and oil factories, 4 of them is escargot processing factories (At the same time, both of them are processing fish.). In mentioned factories, 532 interviewers filled out a questionnaire consisting of 24 questions each. 63, 91% of the employees are men. In the distribution of age groups of employees, 36.65% was the highest rate of 31-40 years. Looking at the educational status, it is seen that 38.91% of secondary education graduates constitute the highest rate. It was estimated that 99.62% of the employees had social security and that they were all in the form of SSK security. In this study, it is aimed to reveal the data of the employees working in fishery processing factories in the Black Sea Region from the social and economic point of view. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Karadeniz bölgesi su ürünleri işleme tesisi çalışanlarının bazı demografik özelliklerinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigation of some demographic properties of water production processing plant stories in the Black Sea region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-09-21 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Aquaculture | |
dc.identifier.yokid | 10186626 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 508029 | |
dc.description.pages | 51 | |
dc.publisher.discipline | Su Mühendisliği Bilim Dalı |