L-karnitin ve koenzim Q10 ilaveli yemlerle beslenen kaynak alabalık (Salvelinus fontinalis Mitchill, 1814)`larında büyüme performansının belirlenmesi üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Delihasan Sonay, Fatma | |
dc.contributor.author | Pasli, Emre | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T14:29:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T14:29:31Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-10-03 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103916 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada yemlere eklenen L-karnitin ve koenzim Q10'nin kaynak alabalıklarının büyüme performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla üç tekerrürlü dört grup oluşturulmuştur: Kontrol (başlangıç ağırlığı 29,658±4,326 g), L-karnitin (100 mg L-karnitin/100 g yem) (başlangıç ağırlığı 29,193±3,860 g), koenzim Q10 (100 mg koenzim Q10/100 g yem) (başlangıç ağırlığı 29,218±3,060 g) ve L-karnitin/koenzim Q10 (100 mg L-karnitin+100 mg koenzim Q10/100 g yem) (başlangıç ağırlığı 29,248±3,593 g). Besleme çalışması 210 gün sürdürülmüştür. Besleme çalışması süresince ortalama su sıcaklığı 11,98±1,80 oC olarak ölçülmüştür.Çalışma sonunda; boy, boyca spesifik büyüme oranı ve boyca termal büyüme katsayısı değerleri arasında fark bulunmamıştır (P>0,05). L-karnitin, koenzim Q10 ve L-karnitin+koenzim Q10'li yemlerle beslenen gruplar kontrole göre daha iyi bir ağırlık, ağırlıkça spesifik büyüme oranı, ağırlıkça termal büyüme katsayısı, kondisyon faktörü, yem değerlendirme oranı ve yem değerlendirme etkinliği göstermiştir (P<0,05). Katkı maddelerinin ilavesi hem balık sağlığı hem de yetiştiricilik sektöründe ürün artırmaya yönelik yarar sağlayacaktır. | |
dc.description.abstract | In this study, effects of L-carnitine and coenzyme Q10 on growth performance of brook trout were investigated. For this purpose; four groups with three replicates were formed: Control (initial weight 29.658±4.326 g), L-carnitine (100 mg L-carnitine/100 g diet) (initial weight 29.193±3.860 g), coenzyme Q10 (100 mg coenzyme Q10/100 g diet) (initial weight 29.218±3.060 g) and L-carnitine/coenzyme Q10 (100 mg L-carnitine+100 mg coenzyme Q10/100 g diet) (initial weight 29.248±3.593 g). The feeding trial was continued for 210 days. The average water temperature was measured as 11.98±1.80 oC during the feeding trials.At the end of the study; there were no significant differences in length, length of specific growth rate and length of thermal growth coefficient values between the groups (P>0.05). Groups of L-carnitine, coenzyme Q10 and L-carnitine/coenzyme Q10 significantly differed from control group in weight, weight of specific growth rate, weight of thermal growth coefficient, condition factor, feed conversion ratio and feed efficiency (P<0.05). The addition of additives will provide great benefit both fish health and to increase the products in aquaculture sector. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | L-karnitin ve koenzim Q10 ilaveli yemlerle beslenen kaynak alabalık (Salvelinus fontinalis Mitchill, 1814)`larında büyüme performansının belirlenmesi üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | An investigation on determination of using diets with L-carnitine and coenzyme Q10 on growth performance of brook trout (Salvelinus fontinalis Mitchill, 1814) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-10-03 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Salvelinus fontinalis | |
dc.identifier.yokid | 10234140 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 539471 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |