Show simple item record

dc.contributor.advisorSağlıker, Hüsniye
dc.contributor.advisorYarpuz Bozdoğan, Nigar
dc.contributor.authorHalaç, Tuğçe
dc.date.accessioned2020-12-06T14:00:14Z
dc.date.available2020-12-06T14:00:14Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103186
dc.description.abstractBu çalışmada, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yetiştirilen Raphanus sativus L. var. radicula (kırmızı turp), Raphanus sativus L. (karpuz turpu) ve Beta vulgaris L. var. rapacea (kırmızı pancar) yaprak ve köklerinin ayrı ayrı ve birlikte toprağa ilavelerinin karbon mineralizasyonuna (28°C, 60 gün) etkileri incelenmiştir. Bunun için toprağa %2 oranında karbon içerecek şekilde yaprak ve kök örneği ilave edilmiştir. Toprakların karbon mineralizasyon oranları (%) muamelesiz toprakta kırmızı turp kök ilaveli, karpuz turpu yaprak + kök ilaveli ile kırmızı turp yaprak + kök ilaveli denemelerden istastiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (P < 0.05). Tüm bu sonuçlar ışığında, 60 günlük inkübasyon deneyleri kırmızı pancar veya turp çeşitlerinin yaprak ve kök ilavelerinin karbon mineralizasyon oranını artırdığı, topraktaki mikroorganizmalar üzerinde allelopatik etkiye sahip olmadığı ve ilave edilen organik maddenin mikroorganizmalar tarafından besin kaynağı olarak kullanıldığı sonucuna varılabilir.
dc.description.abstractIn this study, it was investigated effects to the soil carbon mineralization (28°C, 60 days) of separately and together with leaf and root additions of Raphanus sativus L. var radicula (red radish), Raphanus sativus L. (watermelon radish) and Beta vulgaris L. var. rapacea (red beet) grown in the Kadirli district of Osmaniye. Leaf and root samples included 2% carbon were added to the soils for this experiment. carbon mineralization ratios (%) of the soils were significantly found lower in no added soil than soil mixed with red radish root, soil mixed with watermelon radish leaf + root, soil mixed with red radish leaf + root (P < 0.05). Based on all of these results, it is concluded that leaf and root additions of red beet and radish varieties was increased to carbon mineralization ratios, not having allelopathic effects on soil microorganisms and used as nutrient source of added organic matter by microorganisms at the end of 60 days of.incubation expetiments.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titleKadirli`de (Osmaniye) yetiştirilen kırmızı pancar, karpuz turpu ve kırmızı turp yaprak ve kökleri ilave edilmiş topraklarda karbon mineralizasyonu
dc.title.alternativeCarbon mineralization in soils added leaves and roots of red beet, watermelon radish and red radish grown in Kadi̇rli̇ (Osmani̇ye)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10055202
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityOSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid374092
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess