Kadirli`de (Osmaniye) yetiştirilen kırmızı pancar, karpuz turpu ve kırmızı turp yaprak ve kökleri ilave edilmiş topraklarda karbon mineralizasyonu
dc.contributor.advisor | Sağlıker, Hüsniye | |
dc.contributor.advisor | Yarpuz Bozdoğan, Nigar | |
dc.contributor.author | Halaç, Tuğçe | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T14:00:14Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T14:00:14Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103186 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yetiştirilen Raphanus sativus L. var. radicula (kırmızı turp), Raphanus sativus L. (karpuz turpu) ve Beta vulgaris L. var. rapacea (kırmızı pancar) yaprak ve köklerinin ayrı ayrı ve birlikte toprağa ilavelerinin karbon mineralizasyonuna (28°C, 60 gün) etkileri incelenmiştir. Bunun için toprağa %2 oranında karbon içerecek şekilde yaprak ve kök örneği ilave edilmiştir. Toprakların karbon mineralizasyon oranları (%) muamelesiz toprakta kırmızı turp kök ilaveli, karpuz turpu yaprak + kök ilaveli ile kırmızı turp yaprak + kök ilaveli denemelerden istastiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (P < 0.05). Tüm bu sonuçlar ışığında, 60 günlük inkübasyon deneyleri kırmızı pancar veya turp çeşitlerinin yaprak ve kök ilavelerinin karbon mineralizasyon oranını artırdığı, topraktaki mikroorganizmalar üzerinde allelopatik etkiye sahip olmadığı ve ilave edilen organik maddenin mikroorganizmalar tarafından besin kaynağı olarak kullanıldığı sonucuna varılabilir. | |
dc.description.abstract | In this study, it was investigated effects to the soil carbon mineralization (28°C, 60 days) of separately and together with leaf and root additions of Raphanus sativus L. var radicula (red radish), Raphanus sativus L. (watermelon radish) and Beta vulgaris L. var. rapacea (red beet) grown in the Kadirli district of Osmaniye. Leaf and root samples included 2% carbon were added to the soils for this experiment. carbon mineralization ratios (%) of the soils were significantly found lower in no added soil than soil mixed with red radish root, soil mixed with watermelon radish leaf + root, soil mixed with red radish leaf + root (P < 0.05). Based on all of these results, it is concluded that leaf and root additions of red beet and radish varieties was increased to carbon mineralization ratios, not having allelopathic effects on soil microorganisms and used as nutrient source of added organic matter by microorganisms at the end of 60 days of.incubation expetiments. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Botanik | tr_TR |
dc.subject | Botany | en_US |
dc.title | Kadirli`de (Osmaniye) yetiştirilen kırmızı pancar, karpuz turpu ve kırmızı turp yaprak ve kökleri ilave edilmiş topraklarda karbon mineralizasyonu | |
dc.title.alternative | Carbon mineralization in soils added leaves and roots of red beet, watermelon radish and red radish grown in Kadi̇rli̇ (Osmani̇ye) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10055202 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 374092 | |
dc.description.pages | 61 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |