Yem katkısı selülaz enzimlerini üreten termofilik Bacillus suşlarının izolasyonu ve enzimlerin kısmi karakterizasyonu
dc.contributor.advisor | Özcan, Bahri Devrim | |
dc.contributor.author | Kiliçer, Harun Reşit | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T14:00:10Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T14:00:10Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103184 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Düziçi sınırları içerisinde bulunan Haruniye Kaplıcasından toplanan toprak numunelerinden üç adet termofilik Bacillus sp. izolasyonu gerçekleştirilmiştir. İzolatlar sırasıyla Bacillus sp HR-1, HR-2 ve HR-3 olarak isimlendirilmişlerdir. Selülaz üretimi, üreme periyodunun başlangıcından itibaren HR-1 ve HR-2 izolatları için 72. saatte, HR-3 izolatı için ise 24. saatte maksimum düzeye çıkmıştır. HR-1 ve HR-2 selülazları optimum aktivitelerini 60 °C'de gösterirken, HR-3 selülazı 70 °C'de göstermiştir. Bununla birlikte HR-1 ve HR-3 selülazları optimum aktivitelerini pH 5.0'de gösterirken, HR-2 selülazı pH 4.0'de göstermiştir. Her üç enzim de 60 °C'de 30 dakika muhafaza edildiklerinde aktivitelerinin tamamını korurken, daha yüksek sıcaklık değerlerinde 30 dakika inkübasyon sonucunda aktivitelerini kaybetmeye başlamışlardır. HR-1, HR-2 ve HR-3 bakterilerinin enzimlerine ait spesifik aktiviteler 55 °C'de sırasıyla 34.1, 67.8 ve 112.3 U/mg olarak belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | In the present study, three thermophilic Bacillus strains were isolated from the soil samples collected from the Haruniye Thermal Spring located in Düziçi. The isolates were entitled as Bacillus sp. HR-1, HR-2, and HR-3, respectively. The maximum productions of cellulases were revealed at 72nd hour of incubation period for HR-1 and HR-2 strains, and at 24th hour of incubation period for HR-3 strain, respectively. The optimum enzyme activity was observed at 70 °C for HR-3 cellulase, whereas at 60 °C for HR-1 and HR-2 cellulases. On the other hand, optimum pH value for HR-2 cellulase was 4.0, whereas 5.0 for HR-1 and HR-3 cellulases. All enzymes protected their activities after pre-incubation at 60 °C for 30 min, but they begin to decrease after pre-incubation at higher temperature values. The specific activities of HR-1, HR-2, and HR-3 bacterial cellulases were 34.1, 67.8 and 112.3 U/mg at 55 °C, respectively. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Biyoteknoloji | tr_TR |
dc.subject | Biotechnology | en_US |
dc.title | Yem katkısı selülaz enzimlerini üreten termofilik Bacillus suşlarının izolasyonu ve enzimlerin kısmi karakterizasyonu | |
dc.title.alternative | Isolation of feed additive cellulase producing thermophilic Bacillus strains and partial characterization of the enzymes | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10059430 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 380357 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |