Show simple item record

dc.contributor.advisorUlukanlı, Zeynep
dc.contributor.authorAltan, Tuğçe
dc.date.accessioned2020-12-06T13:57:52Z
dc.date.available2020-12-06T13:57:52Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103116
dc.description.abstractOsmaniye-Düziçi ilçesi Nacar Yaylasından Nepeta flavida bitkisinin toprak üstü kısımları toplanmış ve bu türün uçucu yağı hidrodistilasyon yöntemi ile elde edilmiştir. Maydanoz ve marul örnekleri, ayrı ayrı olmak üzere E. coli ATCC 29213ve S. aureus ATCC 29213 ile aşılanmıştır. İnoküle edilen maydanoz ve marul yaprakları farklı zaman sürelerinde (10, 20 ve 30 dk) ve farklı yıkama işlemleri (çeşme suyu, asetik asit (%1), sitrik asit (%1), uçucu yağın farklı konsantrasyonları (62,5 ppm, 125 ppm, 250 ppm, 500 ppm ve 1000 ppm) ile muamele edilmiştir. Uçucu yağ uygulamaları arasında en etkin dozun UY 1000 ppm olduğu saptanmıştır. Kontrol ile karşılaştırıldığında, 30.dk'da yapılan yıkamada, marul ve maydanozdaki S. aureus populasyonun, UY 1000 ppm, asetik asit ve sitrik asit ile yapılan uygulamalarda sırasıyla 0,48, 1,45 ve 1,35 log kob/g düzeyinde ve 0,36, 0,36 ve 1,93 düzeyinde azaldığı belirlenmiştir. Aynı yıkama döngüsünde (30.dk), UY 1000 ppm, asetik asit ve sitrik asit uygulamalarının sırasıyla, marulda E. coli populasyonu 1,4, 2.26 ve 3,52 log kob/g düzeyinde, maydanozda ise 1,73, 0,41 ve 2,09 log kob/g düzeyinde azaldığı belirlenmiştir
dc.description.abstractAerial parts of Nepeta flavida was collected from Nacar Plateau (Osmaniye-Düziçi) and the essential oil of this species hydrodistillated with Clevenger. Parsley and lettuce leaves were inoculated with E. coli and S. aureus, seperately. Inoculated leaves were subjected to the different washing treatments (tap water, Acetic acid (1%), Citric acid (1%) and EO solutions (62,5 ppm, 125 ppm, 250 ppm, 500 ppm ve 1000 ppm) and different time intervals (10, 20 and 30 min). EO 1000 ppm seemed to be more effective dose than those of other essential oil treatments. Compared to the control, the population of S. aureus in the lettuce and parsley at 30 min of washing time decreased by 0,48, 1,45 ve 1,35 log cfu/g, and 0,36, 0,36 and 1,93 log cfu/g in the treatments of EO-1000 ppm, Acetic acid (1%) and Citric acid (1%), respectively. At the same washing cycle (30 min), E. coli population decreased by 1,4, 2,26 and 3,52 log cfu/g in the lettuce samples and by 1,73, 0,41 and 2,09 log cfu/g in the parsley samples with the treatments of with EO-1000 ppm, Acetic acid (1%) and Citric acid (1%), respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleNepeta flavida uçucu yağının taze doğranmış maydanoz ve marulda bazı patojenlere karşı inaktivasyon etkilerinin araştırılması
dc.title.alternativeA research on the inactivation effects of nepete flavida essential oil on some patogens inoculated into fresh cut parsley and lettuce
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10110840
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityOSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid430216
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess