dc.contributor.advisor | Ulukanlı, Zeynep | |
dc.contributor.author | Altan, Tuğçe | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T13:57:52Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T13:57:52Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103116 | |
dc.description.abstract | Osmaniye-Düziçi ilçesi Nacar Yaylasından Nepeta flavida bitkisinin toprak üstü kısımları toplanmış ve bu türün uçucu yağı hidrodistilasyon yöntemi ile elde edilmiştir. Maydanoz ve marul örnekleri, ayrı ayrı olmak üzere E. coli ATCC 29213ve S. aureus ATCC 29213 ile aşılanmıştır. İnoküle edilen maydanoz ve marul yaprakları farklı zaman sürelerinde (10, 20 ve 30 dk) ve farklı yıkama işlemleri (çeşme suyu, asetik asit (%1), sitrik asit (%1), uçucu yağın farklı konsantrasyonları (62,5 ppm, 125 ppm, 250 ppm, 500 ppm ve 1000 ppm) ile muamele edilmiştir. Uçucu yağ uygulamaları arasında en etkin dozun UY 1000 ppm olduğu saptanmıştır. Kontrol ile karşılaştırıldığında, 30.dk'da yapılan yıkamada, marul ve maydanozdaki S. aureus populasyonun, UY 1000 ppm, asetik asit ve sitrik asit ile yapılan uygulamalarda sırasıyla 0,48, 1,45 ve 1,35 log kob/g düzeyinde ve 0,36, 0,36 ve 1,93 düzeyinde azaldığı belirlenmiştir. Aynı yıkama döngüsünde (30.dk), UY 1000 ppm, asetik asit ve sitrik asit uygulamalarının sırasıyla, marulda E. coli populasyonu 1,4, 2.26 ve 3,52 log kob/g düzeyinde, maydanozda ise 1,73, 0,41 ve 2,09 log kob/g düzeyinde azaldığı belirlenmiştir | |
dc.description.abstract | Aerial parts of Nepeta flavida was collected from Nacar Plateau (Osmaniye-Düziçi) and the essential oil of this species hydrodistillated with Clevenger. Parsley and lettuce leaves were inoculated with E. coli and S. aureus, seperately. Inoculated leaves were subjected to the different washing treatments (tap water, Acetic acid (1%), Citric acid (1%) and EO solutions (62,5 ppm, 125 ppm, 250 ppm, 500 ppm ve 1000 ppm) and different time intervals (10, 20 and 30 min). EO 1000 ppm seemed to be more effective dose than those of other essential oil treatments. Compared to the control, the population of S. aureus in the lettuce and parsley at 30 min of washing time decreased by 0,48, 1,45 ve 1,35 log cfu/g, and 0,36, 0,36 and 1,93 log cfu/g in the treatments of EO-1000 ppm, Acetic acid (1%) and Citric acid (1%), respectively. At the same washing cycle (30 min), E. coli population decreased by 1,4, 2,26 and 3,52 log cfu/g in the lettuce samples and by 1,73, 0,41 and 2,09 log cfu/g in the parsley samples with the treatments of with EO-1000 ppm, Acetic acid (1%) and Citric acid (1%), respectively. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Nepeta flavida uçucu yağının taze doğranmış maydanoz ve marulda bazı patojenlere karşı inaktivasyon etkilerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | A research on the inactivation effects of nepete flavida essential oil on some patogens inoculated into fresh cut parsley and lettuce | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10110840 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 430216 | |
dc.description.pages | 102 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |