Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzcan, Bahri Devrim
dc.contributor.authorYücel, Hürü
dc.date.accessioned2020-12-06T13:57:26Z
dc.date.available2020-12-06T13:57:26Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103103
dc.description.abstractBu çalışmada, Osmaniye'den alınan toprak numunelerinden β-(1,3-1,4)-glukanaz (likenaz) enzimi üreten Bacillus sp. HY3 izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Likenaz enzimi optimum aktivitesini 60 °C'de ve 6.0-7.0 pH değerlerinde göstermiştir. Enzim 40-80 ºC arasında ortalama %89.8'lik kalan aktivite ile oldukça stabil kalırken, 80 ºC'de 15 dk ön inkübasyon sonrasında %73 kalan aktivite göstermiştir. Bacillus sp. HY3 en yüksek düzeyde enzim üretimini inokülasyondan itibaren 36. saatte gerçekleştirmiştir. Enzimin moleküler ağırlığı SDS-PAGE ve zimogram analizleri ile 83 kDa olarak belirlenmiştir. Likenaz enzimi için MgCl2, CaCl2, EDTA, MnCl2 ve FeCl3 aktivatör olarak belirlenmiştir. HgCl2, ZnCl2, CuCl2 ve CoCl2 ise enzim aktivitesini değişik oranlarda inhibe etmiştir. Enzimin termo-stabil olması, sıcaklık ve pH optimum değerleri ve bazı kimyasal malzemelerce aktivitesinin artması ile enzim endüstriyel kullanım için uygun olabilir.
dc.description.abstractIn the present study, β-(1,3-1,4)-glucanase (lichenase) producer Bacillus sp. HY3 was isolated from the soil samples collected from Osmaniye. The enzyme showed its optimum activity at 60 ºC and 6.0-7.0 pH values. While the enzyme was quite stable between 40-80 ºC with the rate of 89.8%, it showed 73% residual activity after pre-incubation at 80 ºC for 15 min. The strain Bacillus sp. HY3 reached its maximum enzyme production after 36 hours after inoculation time. The molecular weight of the enzyme was determined as 83 kDa via SDS-PAGE and zymogram analysis. The activators for the enzyme were MgCl2, CaCl2, EDTA, MnCl2 and FeCl3, whereas the inhibitors were HgCl2, ZnCl2, CuCl2 ve CoCl2 at different rates. The enzyme may be appropriate for industrial application because of its thermo-stability, optimum temperature and pH values, and its increased activity by certain chemicals.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.titleYem katkısı likenaz enzimi üreten bakteri izolasyonu ve enzimin kısmi karakterizasyonu
dc.title.alternativeIsolation of feed additive lichenase producing bacteria and partial characterization of the enzyme
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10149162
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityOSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid479262
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess