Show simple item record

dc.contributor.advisorUlukanlı, Zeynep
dc.contributor.authorUzun, Hanifi
dc.date.accessioned2020-12-06T13:57:10Z
dc.date.available2020-12-06T13:57:10Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-04-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103095
dc.description.abstractTarhana hamuru, Antep fıstığı (AF), kaju fıstığı (KF), menengiç tohumu (MT), ve mengiç yaprağı (MY) ile zenginleştirilmiştir. Her bir bitki örneği 2 farklı konsantrasyonda (%2,5 ve %5) ayrı ayrı test edilmiştir. Tarhana hamuru hazırlandıktan sonra, hem katkılı tarhana hem de kontrol tarhana fermentasyonun 0, 1., 2. ve 3. gününde mikrobiyolojik parametreler yönünden araştırılmıştır. Fermentasyonun 3. gününde, toplam aerobik mezofilik bakteri ve koliform grubu bakteri sayısı en fazla kontrol tarhanada olduğu belirlenmiştir. Laktik asit bakteri sayısı ise en fazla sırasıyla %5,0 AF= %2,5 KF= %5,0 KF= %2,5 MY> % 5,0 MT örneklerinde olduğu belirlenmiştir. Maya/Küf sayısı ise kontrol grubu tarhana ile karşılaştırdığımızda en fazla % 2.5 KF ile zenginleştirilmiş tarhana hamurunda olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn Tarhana dough enriched with the pistachio (AF), cashew (KF), seeds of terebinth (MT) and leaves of terebinth (MY). Two concentrations were used for the plant products (2,5% and 5,0%) and tested individually. All plant products were at first pulverized and then added into tarhan dough. After preparations, all treatments as well as the control tarhana groups were investigated with some microbiological parameters at 0, 1, 2 and 3 days of fermentation. At the final day of fermentation period, total aerobic mesophilic bacteria and coliform group bacteria were the highest count in the control group of tarhana compared to those of plant amended tarhana preparations. The counts of Lactic acid bacteria were the highest in the samples of 5,0% AF= 2,5% KF= 5,0% KF= 2,5% MY> 5,0% MT at 3rd day of fermentation, respectively. The population of yeast/fungi was the highest in 2,5% KF amended tarhana compared to the control group of tarhana.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleAnacardiacea familyası ve tarhana mikroflorası
dc.title.alternativeAnacardiaceae family and tarhana microflora
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-11
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10144912
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityOSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid479255
dc.description.pages114
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess