Anacardiacea familyası ve tarhana mikroflorası
dc.contributor.advisor | Ulukanlı, Zeynep | |
dc.contributor.author | Uzun, Hanifi | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T13:57:10Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T13:57:10Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2020-04-11 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103095 | |
dc.description.abstract | Tarhana hamuru, Antep fıstığı (AF), kaju fıstığı (KF), menengiç tohumu (MT), ve mengiç yaprağı (MY) ile zenginleştirilmiştir. Her bir bitki örneği 2 farklı konsantrasyonda (%2,5 ve %5) ayrı ayrı test edilmiştir. Tarhana hamuru hazırlandıktan sonra, hem katkılı tarhana hem de kontrol tarhana fermentasyonun 0, 1., 2. ve 3. gününde mikrobiyolojik parametreler yönünden araştırılmıştır. Fermentasyonun 3. gününde, toplam aerobik mezofilik bakteri ve koliform grubu bakteri sayısı en fazla kontrol tarhanada olduğu belirlenmiştir. Laktik asit bakteri sayısı ise en fazla sırasıyla %5,0 AF= %2,5 KF= %5,0 KF= %2,5 MY> % 5,0 MT örneklerinde olduğu belirlenmiştir. Maya/Küf sayısı ise kontrol grubu tarhana ile karşılaştırdığımızda en fazla % 2.5 KF ile zenginleştirilmiş tarhana hamurunda olduğu tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In Tarhana dough enriched with the pistachio (AF), cashew (KF), seeds of terebinth (MT) and leaves of terebinth (MY). Two concentrations were used for the plant products (2,5% and 5,0%) and tested individually. All plant products were at first pulverized and then added into tarhan dough. After preparations, all treatments as well as the control tarhana groups were investigated with some microbiological parameters at 0, 1, 2 and 3 days of fermentation. At the final day of fermentation period, total aerobic mesophilic bacteria and coliform group bacteria were the highest count in the control group of tarhana compared to those of plant amended tarhana preparations. The counts of Lactic acid bacteria were the highest in the samples of 5,0% AF= 2,5% KF= 5,0% KF= 2,5% MY> 5,0% MT at 3rd day of fermentation, respectively. The population of yeast/fungi was the highest in 2,5% KF amended tarhana compared to the control group of tarhana. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Anacardiacea familyası ve tarhana mikroflorası | |
dc.title.alternative | Anacardiaceae family and tarhana microflora | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-04-11 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10144912 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 479255 | |
dc.description.pages | 114 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |