Show simple item record

dc.contributor.advisorSağlıker, Hüsniye
dc.contributor.authorÜnlü, Nefise
dc.date.accessioned2020-12-06T13:55:47Z
dc.date.available2020-12-06T13:55:47Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/103054
dc.description.abstractBu çalışmada, İzmir Liman Tepe Sualtı Araştırma Merkezi'nden temin edilmiş Arkaik döneme ait yaklaşık 2600 yıllık öğütülmüş eski zeytin çekirdekleri (EZÇ) ile günümüze ait taze zeytin çekirdeklerinin (TZÇ)zeytin toprak karbon (C) içeriğine (%) eşdeğer(1/1), bu değerin yarısı (1/2) ve dörtte biri (1/4) oranlarda (g) topraklara ilave edilerek C mineralizasyonuna etkileri araştırılmıştır.Topraklarda C mineralizasyonu kontrollü koşullarda (28 °C, 45 gün) CO2respirasyonmetodu ile belirlenmiştir. İlavesiz zeytin toprağının kumulatif C mineralizasyonunun zeytin toprağının karbon içeriğine eşdeğer (1/1), yarısı (1/2) ve dörtte biri (1/4) oranlarda kurutulup öğütülmüş taze ve eski zeytin çekirdekleri (TZÇ ve EZÇ) ilave edilmiş topraklardan anlamlı düzeyde düşük olduğu tespit edilmiştir (sırasıyla; P = 0.002, P = 0.031, P = 0.007, P = 0.002, P = 0.000 ve P = 0.002). Taze ve eski zeytin çekirdeği ilaveli topraklar (1/1, 1/2 ve 1/4) kendi içinde ayrı ayrı değerlendirildiğinde ise C mineralizasyon değerleri arasında anlamlı farklılık olmadığı saptanmıştır (P > 0.05). Zıt gruplar arasında karşılaştırma yapıldığında kumulatif C mineralizasyonu toprak karbon içeriğinin 1/2 oranına eşdeğer taze zeytin çekirdeği ilaveli topraklarda 1/2 oranında eski zeytin çekirdeği ilaveli topraklardan anlamlı düzeyde düşük olduğu tespit edilmiştir (P = 0.024). Bu bulgular ışığında topraklara ilave edilen zeytin çekirdeğinin eski veya taze olmasının mikroorganizmalar açısından fark etmediği ve karbon kaynağı olarak kullanıldığı sonucuna varılabilir.
dc.description.abstractIn this study, the old olive seeds (OOS) which were approximately 2600 years old and the fresh olive ground seeds (FOS) were obtained from the İzmir Liman Tepe Underwater Research Center were added to the soil at the equivalent (1/1) to the content of olive soil carbon (C), the half (1/2) and quarter (1/4) of this value and were in vestigated the effects on C mineralization. C mineralization in the soil was determined by CO2 respiration method under controlled conditions (28 ° C, 45 days). It was found that the cumulative C mineralization of untreated olive soil was significantly lower than that of the old and fresh olive seeds (OOS and FOS), which were dried and ground at the equivalent (1/1), half (1/2) andquarter (1/4) of the carbon content of the olive soil (P = 0.002, P = 0.031, P = 0.007, P = 0.002, P = 0.000 and P = 0.002, respectively). When fresh and old olive seed sadded soil (1/1, 1/2 and 1/4) were assessed individually, there was no significant difference between C mineralization values (P> 0.05). Comparisons between opposite groups showed that the cumulant C mineralization was found to be significantly lower than that of fresh olive seed added soil, which is equivalent to 1/2 of the soil carbon content, to 1/2 of the old olive seed added soil (P = 0.024). In the light of the sefindings, the olive seed added to the soil was oldor fresh did not differ in terms of microorganisms and was used as a carbon source.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleİzmir Liman Tepe su altı kazı çalışmalarından elde edilmiş arkaik ve günümüze ait zeytin çekirdeklerinin ilave edildiği topraklarda kabron mineralizasyon
dc.title.alternativeCarbon mineralization in the soils added olive seeds beloing to archaic and present period supplied from Izmir Liman Tepe under water excavation works
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-08
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10197151
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityOSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid539886
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess