Show simple item record

dc.contributor.advisorKaradeniz, Turan
dc.contributor.authorAbdiş, Adem
dc.date.accessioned2020-12-06T13:36:12Z
dc.date.available2020-12-06T13:36:12Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102704
dc.description.abstractBu araştırma Kastamonu ili, Taşköprü, Tosya ve Daday ilçelerinde yetiştirilen cevizlerin seleksiyonu amacıyla 2008?2009 yıllarında yürütülmüştür. Bu amaçla, yaklaşık 20.000'den fazla ceviz ağacı incelenerek, 95 ağaçtan meyve örneği alınmış ve meyve özellikleri bakımından önemli görülen 10 ceviz tipi ümitvar olarak seçilmiştir. Tartılı derecelendirme puanına göre seçilen 10 tipin meyve ağırlıkları 9.04 g ile 14.13 g, iç ağırlıkları 5.79?8.58 g, randımanı %53.00?65.38 ve kabuk kalınlıkları 0.82?1.10 mm arasında değişmiştir. İncelenen tiplerde meyve kabuk kalınlıkları genelde ince ve kolay ayrılır nitelikte belirlenmiştir. Ümitvar seçilen tiplerde protein oranları %13.49-%20.94, yağ oranları %52.27-%67.97 arasında ve yağ asit miktarları; linoleik asit %51.76-%63.00, oleik asit %10.85-%16.10, palmitik asit %4.99-%6.43, stearik asit %1.46-%2.37 olarak tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThis research is carried out in Taşköprü, Tosya and Daday districts of Kastamonu for selecting walnuts years 2008?2009. In this study, amount 20.000 walnut types were observed and 95 types evaluated and 10 walnut types selected from these 95 types. 10 types were selected based on fruit weight, kernel weight , the percentage of kernel, and shell thickness and these characters were ranged between 9.04 and 14.13 g, 5.09 and 8.58 g, 53.00 and 65.38%, 0.82 and 1.10 mm, respectively. The shell thickness is found to be thin and easy to crack in evaluated types. Protein and fat contents of secected types varied from 13.49% to 20.94% and from 52.27% to 67.97%, respectively. The range of fatty acid contents in the fruits these types were also determined between 51.76%- 63.00% for linoleik acid, between 10.85% and 16.10% for oleik asit, between 4.99% and 6.43% for palmitic acid and between 1.46%-2.37% for stearic acid.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKastamonu ili Taşköprü, Tosya ve Daday ilçelerinde yetiştirilen cevizlerin seleksiyon yolu ile ıslahı
dc.title.alternativeBreeding of walnuts growing in Taşköprü, Tosya and daday town of Kastamonu province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid377225
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid276150
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess