Show simple item record

dc.contributor.advisorErtürk, Ömer
dc.contributor.authorDemirkol, Gürkan
dc.date.accessioned2020-12-06T13:36:08Z
dc.date.available2020-12-06T13:36:08Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102702
dc.description.abstractÇalışmada; elli adet baharat türünden hazırlanmış olan etanol ve aseton ekstraktlarının antimikrobiyal etkileri, in-vitro olarak disk difüzyon ve agar dilüsyon metoduna göre; Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Aspergillus niger ve Candida albicans'a karşı, antioksidan etkileri ise; toplam fenolik madde ve FRAP metodlarına göre etanol ekstraktlarında test edildi.Sonuç olarak; değerler göz önüne alındığında çalışmada kullanılan baharatların birçoğunun yüksek antimikrobiyal ve antioksidan etkiye sahip oldukları tespit edildi.
dc.description.abstractIn the study; antibacterial and antifungal effects of fifty spices of ethanol and acetone extracts were tested against Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Aspergillus niger and Candida albicans, using the disc diffusion and agar dilution method, antioxidant effects were tested on total phenolic substance and FRAP methods to ethanol extracts.As a consequence; according to the results, that was stated of many spices showed high antimicrobial and antioxidant activities.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleTürkiye`de yaygın olarak kullanılmakta olan elli baharat türünün antibakteriyel, antifungal ve antioksidan aktivitelerinin araştırılması
dc.title.alternativeResearch of antibacterial, antifungal and antioxidant effects of 50 spice species consumed commonly in Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSpices
dc.subject.ytmAntifungal activity
dc.subject.ytmAntibacterial activity
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.identifier.yokid380239
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid276162
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess