Show simple item record

dc.contributor.advisorBalta, Mehmet Fikret
dc.contributor.authorBoruzan Uçar, Leyla
dc.date.accessioned2020-12-06T13:34:36Z
dc.date.available2020-12-06T13:34:36Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102657
dc.description.abstractÇorum ili Merkez ilçede iki yıl süre ile yürütülen (2009-2010) ceviz seleksiyon çalışması sırasında 500' den fazla ağaç dikkate alınmış ve bunların 120'sinden meyve örneği alınmaya değer bulunmuştur. Meyve örneği alınan bu tiplerde önemli meyve özellikleri ve ağaç özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda 10 ceviz tipi seçilmiştir. Seçilen tiplerin meyve ağırlıkları 10.94 g (19 MR 52) ile 13.24 g (19 MR 30), iç ağırlıkları 6.53 g (19 MR 70) ile 7.38 g (19 MR 16), iç oranları % 54.17 (19 MR 30) ile % 66.54 (19 MR 16), kabuk kalınlıkları 0.93 mm (19 MR 16) ile 1.30 mm (19 MR 70), kül oranı % 0.95 (19 MR 45) ile % 2.00 (19 MR 70), protein oranı % 12.98 (19 MR 70) ile % 17.03 (19 MR 45), yağ oranı %46.51 (19 MR 30) ile % 65.51 (19 MR 16), nem oranı % 3.25 (19 MR 16) ile % 4.10 (19 MR 70) arasında bulunmuştur. Seçilen tiplerin 7'i protandri 2'si protogeni ve 1'i homogami çiçeklenme şekli göstermiştir.Sonuç olarak; 19 MR 16, 19 MR 19, 19 MR 23, 19 MR 30, 19 MR 33, 19 MR 45, 19 MR 52, 19 MR 70, 19 MR 79 ve 19 MR 92 nolu tipler ümitvar bulunmuş olup, üzerinde çalışılması tavsiye edilmektedir.ANAHTAR KELİMELER: Çorum, Ceviz, Seleksiyon, Meyve Özellikleri.
dc.description.abstractWalnut trees grown from seed over 500 during this selection study carried out for two years (2009-2010) in Çorum city district were investigated. Fruit samples from 120 walnut trees were collected. Important fruit characteristics and tree characteristics in these walnut types were examined. At the end of this study 10 types were selected.In these selected types? the fruit weights, kernel weights, the percentages of kernel, shell thicknesses, ash contents, protein contents, oil contents, humidity contents; 10.94 -13.24 g, 6.53 ? 7.38 g, 54.17 - 66.54 %, 0.93 - 1.30 mm, 0.95 - 2.00 %, 12.98 - 17.03 %, 46.51 ? 65.51 % and 3.25 ? 4.10 % were found to be, respectively. In respect to flowering characteristics, seven types were protoandrous, two type were protogenous and one type were homogamous within selected types.As a result; 19 MR 16, 19 MR 19, 19 MR 23, 19 MR 30, 19 MR 33, 19 MR 45, 19 MR 52, 19 MR 70, 19 MR 79 and 19 MR 92 were found to be promising walnut types and are the suggested that they should be considered for further studies.KEY WORDS: Çorum, Walnut, Selection, Fruit Characteristics.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÇorum merkez ilçede yetişen ceviz genotiplerinin (Juglans regia L.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde araştırmalar
dc.title.alternativeStudies on breeding by selection of walnut genotypes (Juglans regia L.) grown in central Çorum county
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid415570
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid363712
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess