Show simple item record

dc.contributor.advisorİslam, Ali
dc.contributor.authorÇelik, Elif
dc.date.accessioned2020-12-06T13:34:05Z
dc.date.available2020-12-06T13:34:05Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102642
dc.description.abstractBu çalışma, organik olarak yetiştirilen frenküzümü ve bektaşiüzümü çeşitlerinin bazı fenolojik ve pomolojik özellikleri ile antioksidan kapasitelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma ile frenküzümü ve bektaşiüzümü türlerinin yaygınlaşmasına, tanınmasına, üretim ve tüketim miktarlarının arttırılmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir.Bu araştırmada, 2010 ve 2011 yılları arasında Trabzon (Hayrat) ilinde organik olarak yetiştiriciliği yapılan frenküzümü (Ribes nigrum, Ribes rubrum) türüne ait Ojebyn, Jonkheer van Tets, Tatran, Detvan çeşitleri ve bektaşiüzümü (Ribes uva-crispa) türüne ait Mucurines çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Bu çeşitlerin bazı pomolojik ve fenolojik özellikleri incelenmiştir. Daha sonra çeşitlerden alınan meyve örneklerinin en-boy, tane ağırlığı ve renk gibi fiziksel ölçümlerinin yanında suda çözünür kuru madde, titrasyon asitliği, pH gibi kimyasal analizleri yapılıp genel fiziksel ve kimyasal özellikleri ortaya konulduktan sonra, örneklerin antioksidan içerikleri belirlenmiştir.Çalışma sonucunda, frenküzümünde toplam fenolik madde 3048.58-5435.01 µg GAE/g ta; toplam antosiyanin 110.63-686.50 µg siy-3-glk/g ta; askorbik asit 15.50-37.36 mg/100ml; FRAP 9.35-13.72 µmol TE/g ta ve TEAC 10.58-20.13 µmol TE/g ta değerleri arasında bulunmuştur. Bektaşiüzümünde ise bu değerler; toplam fenolik madde 2533.08 µg GAE/g ta; askorbik asit 13.07 mg/100ml; FRAP 4.42 µmol TE/g ta ve TEAC 6.00 µmol TE/g ta olarak bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Frenküzümü, Bektaşiüzümü, Antioksidan Kapasitesi, Antosiyanin, FRAP, TEAC
dc.description.abstractThis study was prepared to determine some phenological characteristics, pomological characteristics and antioxidant capacity of currant and gooseberry varieties which are grown organically. By this study, it is aimed to help currant and gooseberry species to spread, recognition and contribute to increase production and consumption.This research was conducted between the years of 2010 and 2011 on 4 currant (Ribes nigrum, Ribes rubrum) cultivars (Ojebyn, Jonkheer van Tets, Tatran, Detvan) and a gooseberry (Ribes uva-crispa) cultivar (Mucurines) in the province of Trabzon (Hayrat) where they are cultivated organically. Some pomological and phenological characteristics of these cultivars were investigated. Then, besides physical measurements such as width-length, fruit weight and colour, chemical analysis such as water soluble solids, titration acidity, pH were performed. After the general physical and chemical characteristics, antioxidant properties of samples were determined too.According to the results, values for total phenolic matter of currant samples were found between 3048.58-5435.01 µg GAE/g fw; total anthocyanin between 110.63-686.50 µg cyd-3-glu/g fw; ascorbic acid between 15.50-37.36 mg/100ml; FRAP between 9.35-13.72 µmol TE/g fw and TEAC between 10.58-20.13 µmol TE/g fw. The values of gooseberry samples were found as total phenolic matter 2533.08 µg GAE/g fw; ascorbic acid 13.07 mg/100ml; FRAP 4.42 µmol TE/g fw and TEAC 6.00 µmol TE/g fw.Keywords: Currant, Gooseberry, Antioxidant Capacity, Anthocyanin, FRAP, TEACen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleOrganik olarak yetiştirilen frenküzümü ve bektaşiüzümü çeşitlerinin bazı özelliklerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigations on some properties of currant and gooseberry varieties grown in organic condition
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid430042
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid309114
dc.description.pages94
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess