Show simple item record

dc.contributor.advisorBostan, Saim Zeki
dc.contributor.authorYilmaz, Pembegül
dc.date.accessioned2020-12-06T13:30:44Z
dc.date.available2020-12-06T13:30:44Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102544
dc.description.abstractBu çalışma 2013-2014 yılları arasında Trabzon ili Tonya İlçesi ve mahallelerinde doğal olarak yetiştirilen muşmula (Mespilus germanica L.) popülasyonu içerisinde çeşit olmaya aday tipleri belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ümitvar tiplerin seçiminde meyve ağırlığı, meyve eti oranı, suda çözünür kuru madde miktarı ve toplam kuru madde miktarı esas alınarak tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır. Toplam 27 tip üzerinde yapılan tartılı derecelendirmede genel kalite özellikleri yönünden en yüksek puanı alan 25, 10, 1, 21, 9, 5, 20 ve 19 no'lu tipler ümitvar olarak belirlenmiştir. Ümitvar tiplerin meyve ağırlığı 18,0-23,5 g; meyve eni 32,5-36,0 mm; meyve boyu 20,5-39,3 mm; tohum ağırlığı 1,1-1,5 g; meyve eti oranı % 92,8-94,7; suda çözünür kuru madde miktarı % 18,0-22,0; asitlik % 1,3-1,6; C vitamin 4,2-4,5mg/100gr ve toplam kuru madde miktarı % 22,3-25,6 arasında belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out in Tonya county (Trabzon province, Turkey) during the 2013-2014 years. The aim of this study was to determine the promising medlar (Mespilus germanica L.) types by selection breeding. In the study, weighted-ranked method was used to selection the promising types based on fruit weight, fruit flesh ratio, total soluble solid contents and total dry matter contents. The 25, 10, 1, 21, 9, 5, 20 and 19 numbered types with the highest scores in terms of general quality traits were determined as promising types from total 27 types. In the promising types the fruit weight varied from18,0 g to 23,5 g, fruit width varied from 32,5 mm to 36,0 mm, fruit length varied from 20,5 mm to 39,3 mm, seed weight varied from1,1 g to1,5 g, fruit flesh percent varied from % 92,8 to % 94,7, total soluble solids varied from %18,0 to % 22,0, titratable acidity varied from % 1,3 to %1,6, vitamin C varied from 4,2mg/100g to 4,5 mg/100g and total dry matter varied from % 23,3 to % 25,6.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTrabzon ili Tonya ilçesinde doğal olarak yetişen muşmula tiplerinin (Mespilus germanica L.) seleksiyonu
dc.title.alternativeSelection of medlar types (Mespilus germanica L.) grown in Tonya county (Trabzon province, Turkey) province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMedlar
dc.subject.ytmMespilus germanica
dc.subject.ytmSelection
dc.identifier.yokid10077355
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid394382
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess