Terede (Lepidium sativum L.) bitki sıklığının verim ve yaprak kalitesi üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Uğur, Atnan | |
dc.contributor.author | Yilmaz, Dilek | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T13:30:28Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T13:30:28Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102536 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, 2013-2014 üretim sezonu içerisinde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama serası ve laboratuarlarında yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak ticari tere çeşitlerinin standart tohumları kullanılmıştır. Tohum ekim yoğunlukları m2'ye atılan tohum miktarı üzerinden hesaplanmış ve m2'ye 1.0, 1.5, 2.0 ve 2.5 g şeklinde tohum ekimi yapılmıştır. Yetiştirme ortamı olarak 3:1 oranında hazırlanan torf:perlit karışımı kullanılmıştır. Tohumlar50x16x14 cm ebatlardaki balkon tipi plastik saksılara, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak 05.03.2014 tarihinde ekilmiştir. Ekim sonrası 45. günde tere bitkileri hasat edilmiştir. Hasat edilen bitkilerde verim, sap uzunluğu, yaprak boyu, yaprak eni, renk, klorofil ve etüvde kuru ağırlık değerleri belirlenmiştir. Bitki sıklığı ve çeşitlere bağlı olarak kalite parametreleri değişiklik göstermiştir. En yüksek bitki verimi 2332.7g ile 2.5 g/m2 bitki sıklığı ve 2489.2 g ile BT Bu-ter tere çeşidinden elde edilmiştir. Farklı bitki sıklıklarında bitki verimi % 3.31-8.25 arasında değişen oranlarda arttırmıştır. Artan bitki sıklığı verimde artışa neden olmakla birlikte, bu durumdan yaprak kalitesi hem irilik hem de renk açısından olumsuz etkilenmiştir. Bitki sıklığındaki artışa bağlı olarak yaprak eni, yaprak boyu, yaprak sap uzunluğu, klorofil miktarı, yaprak kuru ağırlığı değerlerinde azalmalar meydana gelmiştir.Çalışma sonucunda yetiştirme amacına göre çeşide ve yetiştirme dönemine bağlı bir bitki sıklığı seçmenin yararlı olacağı düşünülmüştür.Anahtar kelimeler: Tere, Genotip, Bitki sıklığı, Hasat, Kalite | |
dc.description.abstract | This study was conducted in the practise greenhouse and laboratories of Ordu University Faculty of Agriculture Department of Horticulture in 2013-2014 production seasons.Standard seeds of commercial garden cress types were used as plant materials. Seeding densities were calculated upon the seed quantity spread on 1 m2, and 1 m2 was seeded as 1.0, 1.5, 2.0 and 2.5 g. Turf:pearlite mix prepared in proportion of 3:1 was used as the growing medium. The seeds were planted repeatedly according to the experimental design of randomised parcels in 50x16x14 cm sized balcony type plastic pots on 05.03.2014. The garden cresses were harvested on the 45th day after seeding. The productiveness, scapus length, leaf length, leaf width, colour, chlorophyll and dry weight at oven values of the harvested plants were determined. Quality parameters varied by plant health and types. The highest plant productiveness and the highest plant density were obtained from BT Bu-ter garden cress type with 2332.7 g and 2.5 g/m2 2489.2 g, respectively. The plant productiveness in different plant frequencies was increased in the rates varying between 3.31% and 8.25%. The increasing plant frequency caused an increase in productiveness but negatively affected the leaf quality in terms of both length and colour. Leaf width, leaf length, leaf scapus length, chlorophyll quantity, leaf dry weight values were decreased depending on the increase in plant frequency. At the end of the study, it was considered useful to choose a plant frequency based on the type and growing season according to the growing purpose.Keywords: Garden Cress, Genotype, Plant density, Harvest, Quality | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Terede (Lepidium sativum L.) bitki sıklığının verim ve yaprak kalitesi üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of plant density on yield and leaf quality of garden cress (Lepidium sativum L.) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Garden cress | |
dc.subject.ytm | Lepidium sativum | |
dc.subject.ytm | Plant density | |
dc.subject.ytm | Genotype | |
dc.identifier.yokid | 10078697 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ORDU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 394387 | |
dc.description.pages | 55 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |