Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzcan, Mehmet Akif
dc.contributor.authorKarabiyik, Abdülkadir
dc.date.accessioned2020-12-06T13:29:04Z
dc.date.available2020-12-06T13:29:04Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102496
dc.description.abstractBu çalışma, farklı katkı maddeleri ilavesiyle peletlenen şeker pancarı baş veyapraklarının (ŞPBY) hayvan beslemede kullanım olanaklarının belirlenmesiamacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 2 farklı yem formu (pelet - toz) kullanılmışve 4 muamele grubu (kontrol, üre (%2.5), melas (%7) ve üre+melas(%2.5+%7)) oluşturulmuştur. Bütün gruplarda besin madde içerikleri, nispiyem değerleri (NYD) ve in vitro gerçek sindirilebilirlikler (IVGS)belirlenmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi tesadüf parsellerideneme desenine göre yapılmıştır.Mevcut çalışmada besin madde içerikleri bakımından taze formun daha yüksekbesleme değerine sahip olduğu ve bütün grupların NYD ve kaba yem kalitesibakımından yüksek değer gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, melas ilave edilenpelet formun taze form dışındaki gruplardan daha yüksek kaba yem kalitesinesahip olduğu ve bütün gruplarda peletlemenin İVGS üzerine olumlu etkiyaptığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, kurutulmuş ŞPBY'nın hayvan beslemedekaba yem kaynağı olarak kullanılabileceği, katkı maddeleri ilavesinin yemdeğerini artırdığı ve peletlemenin olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir.Anahtar kelimeler: Şeker pancarı baş ve yaprakları, Pelet, Sindirilebilirlik,Melas, Üre, Nispi yem değeri
dc.description.abstractThis study was carried out witht heaim of determining of using sugarbeet headand leaves (SBHL) pelleted with different additives in animal nutrition. In thisstudy, two feed types (pelleted-granulated) were used and four treatmentgroups (control, urea (2.5%), molasses (7%) and urea+molasses (2.5%+7%)were formed. The nutrient contents, relative feed values (RFV) and in vitro truedigestibilities (IVTD) were determined in all groups. The randomized parcelsexperimental design was used in statistical analysis.In present study, it was determined that fresh form had higher nutritive valueand also all the groups had higher RVF and forage quality. Furthermore, it wasdetermined that pelleted form with molasses addition had higher forage qualityfor all the forms except for fresh form and pelleting had positive effect onIVTD. It was concluded that dried SBHL could be used as forage source inanimal nutrition, that use of additives increased the feed value and thatpelleting had positive effetcts.Keywords: Sugarbeet head and leaves, Pellet, Digestibility, Molasses, Urea,Relative feed valueen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleŞeker pancarı baş ve yapraklarının farklı katkı maddeleri ilavesiyle peletlenmesinin kaba yem kalitesi üzerine üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects on forage quality of pelleting by using different additives of sugar beet head and leaves
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10112489
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid431008
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess