Farklı kurutma yöntemleri ve farklı özütleme çözgenlerinin arı poleninin antioksidan kapasitesi ve fenolik içeriği üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Mazı, Bekir Gökçen | |
dc.contributor.author | Aydin, Gülşah | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T13:28:06Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T13:28:06Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-09-29 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102467 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada farklı kurutma yöntemlerinin arı poleninin antioksidan kapasitesi ve fenolikiçeriği üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada kullanılan polen Antalya Merkez ve çevreilçelerinden toplanan polifloral arı polenidir. Arı polenin kurutulmasında tepsili kurutucu,vakum etüv ve liyofilizatör kullanılmıştır. Taze arı poleni ve kurutulmuş arı poleniörneklerinin nem, protein, yağ, C vitamini içerikleri, pH ve fenolik bileşen profilibelirlenmiştir. Arı polenin toplam fenolik ve antioksidan kapasitesinin belirlenmesindekullanılan özütleme çözgenlerinin (methanol, etanol, aseton ve su) etkisi de araştırılmıştır.Taze ve kurutulmuş arı poleni ekstraktlarının antioksidan kapasitesi (DPPH + radikalinisüpürme aktivitesi (DPPH), Demir (III) indirgeme antioksidan kapasitesi (FRAP)) ve toplamfenolik madde içeriği (TFM) belirlenmiştir.Arı polenleri kurutulduğu zaman C vitamini miktarlarında düşüş gözlenmiş ve en az Cvitamini miktarı vakum etüvde kurutulmuş arı polenlerinde 248.392±4.021 mg/kg kuru polenolarak bulunmuştur. Kurutulmuş arı poleni metanolik ekstraktlarının 4.27 ila 8.44 mg GAE/gkuru polen aralığında toplam fenolik maddeye ve 74.04 ila 94.77 TEAC/g kuru polenaralığında antioksidan kapasiteye sahip olduğu tespit edilmiştir. DPPH+ analizlerinde ise enyüksek aktivite etanol çözgeni kullanılan arı poleni ekstraktlarında gözlenmiş ve sonuçlarIC50 değeri olarak 2.64-3.06 mg/ml aralığında bulunmuştur. FRAP analizlerinde metanolçözgeniyle hazırlanan ekstraktlarının, DPPH analizlerinde ise etanol çözgeniyle hazırlananekstraktların daha yüksek aktivite gösterdiği sonucuna varılmıştır. Taze ve kurutulmuş arıpolenlerindeki fenolik bileşen miktarının gallik asit ve klorojenik asit cinsinden sırasıyla12.22-14.11 mg GAE/g kuru polen ve 25.87-29.83 mg KAE/g kuru polen aralığında olduğutespit edilmiştir. Taze ve kurutulmuş örneklerin fenolik bileşen miktarları arasında önemli birfarkın bulunmadığı görülmüştür. | |
dc.description.abstract | In this study, effect of drying methods on antioxidant capacity and phenolic content of bee-pollen were investigated. Pollen used in this research was polyfloral bee pollen collected fromcenter and nearby cities of Antalya. Tray dryer, vacuum oven and freeze dryer were used fordrying of bee pollen. Moisture, protein, fat, vitamin C contents, pH and phenolic compoundprofiles of fresh and dried bee pollen samples were determined. Effects of extraction solvents(methanol, ethanol, acetone and water) on the total phenolic content and antioxidant capacityof dried bee pollen were also investigated. Antioxidant capacity (DPPH+ radical scavengingactivity (DPPH), ferric reducing antioxidant power (FRAP)) and total phenolic content of theextracts of fresh and dried bee pollen samples were determined.A decrease was observed in vitamin C content of bee pollen when it is dried and the lowestvitamin C content was found in bee pollen dried in vacuum oven as 248.392±4.021 mg/kgdried pollen. It was determined that methanolic extract of dried bee pollens have totalphenolic content (TFC) ranging from 4.27 to 8.44 mg GAE/g dry pollen and antioxidantcapacity ranging from 74.04 to 94.77 TEAC/g dried pollen. In DPPH + assay, the highestantioxidant activity with IC50 value ranging from 2.64 to 3.06 mg/ml was observed in beepollen extracts obtained by using ethanol as solvent. It was concluded that extracts obtainedby using methanol as solvent showed higher activity in FRAP analysis while extracts obtainedby using ethanol as solvent showed higher activity in DPPH analysis. It was determined thatamount of phenolic compounds in fresh and dried bee pollen samples ranged between 12.22and 14.11 mg GAE/g dried pollen in terms of gallic acid and between 25.87 and 29.83 mgCAE/g dried pollen in terms of chlorogenic acid. It was seen that, there was not significantdifference between amount of phenolic compounds of fresh and dried bee pollen samples. Itwas seen that, there was not significant difference between amount of phenolic compounds offresh and dried bee pollen samples. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Farklı kurutma yöntemleri ve farklı özütleme çözgenlerinin arı poleninin antioksidan kapasitesi ve fenolik içeriği üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect of different drying methods and different extraction solvents on antioxidant activity and phenolic content of bee pollen | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-09-29 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10126299 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ORDU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 436584 | |
dc.description.pages | 90 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |