Show simple item record

dc.contributor.advisorEkbiç, Hatice Bilir
dc.contributor.authorCiğerli, Seda
dc.date.accessioned2020-12-06T13:23:35Z
dc.date.available2020-12-06T13:23:35Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102334
dc.description.abstractBu çalışma, 2016 yılında Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Serası ile Doku Kültürü laboratuvarında yürütülmüştür. Araştırmada tuz stresi altında ki (200 mM NaCl) 41 B ve 1103 P Amerikan asma anacının tek boğumlu mikro çelikleri kullanılmıştır. Araştırmada farklı dozlardaki salisilik asit uygulamasıyla (0, 0.5, 1 ve 2 mM) anaçların tuzluluğa olan dayanımlarının araştırılması ve en uygun salisilik asit dozunun belirlenmesi hedeflenmiştir.Araştırmada mikro çeliklerde patlama süresi (gün), sürme süresi (gün), bitki canlılığı (%), yaprak sayısı (adet), sürgün uzunluğu (cm), sürgün yaş ağırlığı (g), sürgün kuru ağırlığı (g), zararlanma derecesi (0-3), sürgün tolerans oranı (STO), sürgün tolerans indeksi (STİ) özellikleri incelenmiştir. Çalışmada 1103 P anacının 41 B anacına göre tuzluluğa daha dayanıklı olduğu belirlenmiştir. Tuzluluk toleransı ve bitki gelişimi açısından en etkin salisilik asit dozlarının 1103 P anacı için 1 mM; 41 B anacı için 0.5 ve 1 mM oldukları saptanmıştır.Anahtar kelimeler: Asma, Salisilik asit, Stres, Tuzluluk, In vitro
dc.description.abstractThis thesis was conducted in a greenhouse located in Research and Implementation fields and Tissue Culture Laboratory of Ordu University Agricultural Faculty in 2016. The effects of different salicylic acid treatments (0, 0.5, 1 and 2 mM) on one bud micro cuttings of two American grapevine rootstocks (1103P and 41 B) under salt stress (200 mM NaCl) were investigated. For this purpose, duration of bud break (day) in micro cuttings, duration of shooting (day) in micro cuttings, plant vigor (%), number of leaves (n), shoot length (cm), shoot fresh weight (g), shoot dry weight (g), degree of damage (0-3), shoot tolerance ratio (STR), shoot tolerance index (STI) were determined. In the study, 1103 P American grapevine rootstock was more tolerant to salt than 41 B American grapevine rootstock. It was determined that the most effective salicylic acid dose for salinity tolerance and plant growth were found 1 mM for 1103 P; 0.5 and 1 mM for 41 B American grapevine rootstock. Key words: Grapevine, Salicylic asid, Stress, Salinity, In vitroen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı salisilik asit dozlarının bazı Amerikan asma anaçlarının tuzluluğa olan dayanımları üzerine etkilerinin in vitro koşullarda belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of effects of different salicylic acid doses on resistance to salinity in some American grapevine rootstocks by in vitro
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10176651
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid484420
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess