Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkutlu, Faruk
dc.contributor.authorYildirimer, Abdullah Saim
dc.date.accessioned2020-12-06T13:23:21Z
dc.date.available2020-12-06T13:23:21Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-02-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102327
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı yerel biber genotiplerinin fosfor (P) kullanım etkinliğini belirlemektir. Bu çalışma, sera koşullarında 8 farklı yerel biber genotipine 5 farklı P dozu (0, 25, 50, 100 ve 200 mg P kg-1) uygulanarak, tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yapılmıştır. Araştırmada, biber bitkisinde, fosfor konsantrasyonları, toplam kaldırılan fosfor, gövde kuru madde miktarları ve bitkilerin P kullanım etkinlikleri incelenmiştir. Çalışmada, gövde fosfor konsantrasyonundaki genotip ve genotip x doz interaksiyonu hariç incelenen tüm parametrelerde doz, genotip ve genotip x doz interaksiyon etkisi istatistiki açıdan (P<0.001) düzeyinde önemli olduğu bulunmuştur. Kontrol uygulamasında K-7 genotipinde 2.07 g saksı-1 kuru madde üretimi gerçekleşirken, en yüksek doz (200 mg P kg-1 toprak) uygulaması ile meydana gelen kuru madde 2.1 kat artarken, K-3 genotipinde ise kontrole göre 3.4 kat kuru madde artışı olduğu belirlenmiştir. Diğer biber genotiplerinin bu iki değer arasında olduğu ve fosfor uygulamalarının bitkide kuru madde miktarında artış sağladığı saptanmıştır.Oransal kuru madde artışı ve etkinlik indeksi (EI) göz önüne alınarak değerlendirildiğinde; PS-5 genotipi Etkin Duyarlı; K-2, K-8 ve K-7 genotipleri Etkin Duyarsız; K-9, K-5 ve K-3 genotipleri Etkin Olmayan Duyarlı; PM-5 genotipi ise Etkin Olmayan Duyarsız olarak sınıflandırılmıştır. Bu tez çalışmasından elde edilen verilere göre, yerel biber genotipleri içinde fosfor (P) kullanım etkinliği yönünden önemli farklılıkların olduğu bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Biber, Fosfor etkinliği, P'lu gübreleme, Besin elementi etkinliği
dc.description.abstractThe purpose of this study was to determine phosphorus (P) use efficiency in local pepper genotypes. In this study, five levels of phosphorus (0, 25, 50, 100 and 200 mg kg-1) were applied to 8 different local pepper genotypes in greenhouse conditions using completely randomized design with three replications. Shoot dry matter, phosphorus concentration, total phosphorus uptake and phosphorus use efficiency of local pepper genotypes were evaluated in the research.In the study, dose, genotype and genotype x dose interaction effect statistically significant (P <0.001) were found in all examined parameters except genotype and genotype x dose interactions in body phosphorus concentration. In the control application, it was determined 2.07 g pot-1 dry matter was produced in the K-7 genotype, the dry matter increase was 2.1 fold with the highest dose (200 mg P kg-1 soil) application and the dry matter increase was 3.4 times with the K-3 genotype. The other pepper genotypes are between these two values and the amount of dry matter increase with phosphorus applications in the plant.Considering the relative dry matter growth and efficiency index (EI); i) genotype PS-5 is efficient and responsive ii) genotypes K-2, K-8 and K-7 are efficient and nonresponsive, iii) K-9, K-5 and K-3 genotypes nonefficient and responsive, IV) the number PM-5 genotype is classified as nonefficient and nonresposive. When the results are evaluated, it has been found that there are significant differences in the usage of phosphorus (P) use efficiency among local pepper genotypes.Key words: Pepper, Phosphorus activity, P fertilization, Nutrient use efficiencyen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı biber genotiplerinin fosfor kullanım etkinliğinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of phosphorus use efficiency in different pepper genotypes
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-02-23
dc.contributor.departmentToprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10183130
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid494996
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess