Show simple item record

dc.contributor.advisorÖnal Aşcı, Özlem
dc.contributor.authorAltun, Mualla
dc.date.accessioned2020-12-06T13:20:35Z
dc.date.available2020-12-06T13:20:35Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-03-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102246
dc.description.abstractBu çalışma, Karagöz ve Ülkem börülce çeşitlerinde farklı tuz konsantrasyonlarının (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200 mM) bitki gelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Deneme Tesadüf Parsellerinde Faktöriyel Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü olacak şekilde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme serasında saksı denemesi olarak kurulmuştur.Araştırmada bitki boyu, kök uzunluğu, yaprakçık sayısı, yaprak alanı, toprak üstü yaş ağırlık, toprak üstü kuru ağırlık, kök yaş ağırlık, kök kuru ağırlık ve toprak üstü aksamın mineral madde konsantrasyonu (Na, Ca ve P) incelenmiştir.Araştırma sonucunda bitki boyu, kök yaş ağırlık, kök kuru ağırlık ile toprak üstü yeşil aksamda Na,Ca ve P miktarı bakımından çeşit x tuz dozu interakiyonu istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Araştırmada en yüksek tuz dozu olan 200 mM tuz uygulaması, toprak üstü yaş ağırlığı Ülkem çeşidinde kontrol grubuna göre %38,64 azaltırken, Karagöz çeşidinde ise %28,83 oranında azaltmıştır. Her iki börülce çeşidi de artan tuz dozu uygulamasından genel olarak olumsuz etkilenmiştir.Anahtar Kelimeler: Börülce, tuz stresi, yaprak alanı
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the effects of different salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200 mM) on the plant growth of Karagöz and Ülkem cowpea cultivars. The experiment was established as a pot test in Ordu University, Faculty of Agriculture, experiment greenhouse with 4 replications according to Factorial Experimental Design in Random Plots. Plant height, root length, leaflet number, leaf area, above ground wet weight, above ground dry weight, root wet weight, root dry weight and above ground components mineral concentration (Na, Ca and P) were investigated. As a result of the research, plant height, root wet weight, root dry weight and the amount of Na, Ca and P in the above ground green parts were found to be statistically significant in terms of interactions of x salt dose. In the study, the highest salt dose of 200 mM salt application, the above-average wet weight of the country compared to the control group decreased 38.64%, while the Karagöz variety decreased by 28.83%. Both cowpea varieties were generally adversely affected by increased salt dosage.Keywords: Cowpea, salt stress, leaf areaen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı NaCl konsantrasyonlarının bazı börülce (Vignaunguiculata L.) çeşitlerinde bitki gelişimine etkisi
dc.title.alternativeEffect of different NaCl concentrations on plant growth in some cultivars of cowpea
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-05
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10087987
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid613641
dc.description.pages59
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess