Show simple item record

dc.contributor.advisorİslam, Ali
dc.contributor.authorKan, Emre
dc.date.accessioned2020-12-06T13:17:03Z
dc.date.available2020-12-06T13:17:03Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-06-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102141
dc.description.abstractBu çalışma Trabzon'un bazı ilçelerinde yetiştirilen Trabzon sivrisi fındık popülasyonunda üstün özelliklere sahip klonları belirlemek amacıyla 2016 ve 2017 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada toplam 207 klon incelenmiştir. Tüm veriler değerlendirildiğinde ortalama verim 82.81 g/bitki ile 602.43 g/bitki, çotanaktaki meyve sayısı 2.53 adet ile 4.74 adet, kabuklu meyve ağırlığı 1.56 g ile 2.37 g, iç ağırlığı 0.77 g ile 1.17 g, iç oranı %45.80 ile %54.81, kabuk kalınlığı 0.90 mm ile 1.27 mm, göbek boşluğu 1.06 mm ile 3.06 mm, kusurlu meyve oranı %13.75 ile %82.85 arasında belirlenmiştir.Ayrıca seçilen klonlarda yağ oranı %61.00 (TY15-1) ile %69.00 (TY1-3) ve protein oranı %12.10 (TY15-1) ile %15.32 (TAK20-2) arasında değişiklik göstermiştir. Değiştirilmiş tartılı derecelendirme metodu sonucunda TY42-3, TA42-2 nolu klonlar seçilmiştir. TAK20-2 nolu klon çotanaktaki meyve sayısı, TY28-1 göbek boşluğu, TY35-3 meyve iç ağırlığı, TY15-1 kabuk kalınlığı, TY1-3 iç oranı, dolgun iç oranı ve kusurlu meyve oranı yönünden ümitvar olarak değerlendirilmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out in the years 2016 and 2017 in order to determine the clones with superior characteristics in the Trabzon Sivrisi hazelnut population which is grown in some districts of Trabzon. During this period a total of 207 clones have been investigated. When all data evaluated results; the average yield between 82.81 g/plant and 602.43 g/plant, the number of fruit in the husk between 2.53 and 4.74, nut weight between 1.17 g and 2.37 g, internal weight between 0.77 g and 1.17 g, internal rate between 45.80% and 54.81%, shell thickness between 0.90 mm and 1.27 mm, the core gap between 1.06 mm and 3.06 mm and the defective nut ratio has been determined between 13.75% and 82.85%. Furthermore, the oil rate of the selected clones ranged from 61.00% (TY15-1) to 69.00% (TY1-3) and the protein ratio was between 12.10% (TY15-1) and 15.32% (TAK20-2). (TY42-3) and (TA42-2) clones were selected as a result of modified weighted ranked method. The clone numbered (TAK20-2) was considered to be promising in terms of (TAK20-2) nut number per cluster, (TY28-1) kernel cavity, (TY35-3) kernel percentage, (TY15-1) shell thickness, (TY1-3) kernel ratio, filled nut and defective nut.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTrabzon`un bazı ilçelerinde yetiştirilen Trabzon sivrisi fındık popülasyonunda klon seleksiyonu
dc.title.alternativeClone selection in Trabzon sivrisi hazelnut population be grown in some district of Trabzon
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-06-24
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10235996
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid545616
dc.description.pages96
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess