Show simple item record

dc.contributor.advisorTarakçıoğlu, Ceyhan
dc.contributor.authorBektaş, Zafer
dc.date.accessioned2020-12-06T13:15:41Z
dc.date.available2020-12-06T13:15:41Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/102101
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, konvansiyonel ve organik tarım yapılan fındık bahçelerinin toprak ve yaprak analizleriyle beslenme durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla bütün bahçelerden 15'er adet toprak örnekleri ile Tombul ve Palaz fındık çeşitlerinden yaprak örnekleri alınmıştır.Toprak analiz sonuçlarına göre bahçeler arasında toprak özellikleri bakımından belirgin bir fark olmadığı belirlenmiştir. Organik tarım yapılan fındık bahçesi topraklarının organik madde, toplam azot, bitkiye yarayışlı fosfor, ekstrakte edilebilir kalsiyum ve sodyum, bitkiye yarayışlı demir, bakır, çinko, mangan ve bor içeriklerinin konvansiyonel tarım yapılan fındık bahçesi topraklarından düşük olduğu saptanmıştır.Yaprak analiz sonuçlarına göre fındık bitkisi yapraklarının toplam kalsiyum, magnezyum, bakır ve çinko içerikleri arasında önemli farklar olduğu belirlenmiştir. Organik tarım yapılan bahçelerde yapraklarının toplam azot, sodyum, magnezyum, demir, çinko, bakır ve bor içeriklerinin konvansiyonel bahçelerden daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Yaprakların besin element içerikleri optimum sınır değerleriyle karşılaştırıldığında bahçelerin benzer oranlarda dağılım gösterdiği ve benzer beslenme sorunlarına rastlanıldığı saptanmıştır.
dc.description.abstractIn this thesis, nutritional status of conventional and organic hazelnut cultivation orchards were investigated by soil and leaf analysis. For this purpose, 15 soil samples and leaf samples from Tombul and Palaz hazelnut varieties were taken from all orchards.According to the results of soil analysis, it was found that there was no significant difference in soil properties between orchards. Soil organic matter, total nitrogen, phosphorus, extractable calcium and sodium, available iron, copper, zinc, manganese and boron contents of organic orchard's soil were lower than conventional orchard's soil.According to the results of leaf analysis, there were significant differences between the total calcium, magnesium, copper and zinc contents of hazelnut leaves. Total nitrogen, sodium, magnesium, iron, zinc, copper and boron content of the leaves in organic orchards were found to be lower in the conventional orchards. When the nutrient contents of the leaves were compared with the optimum limit values, it was found that the orchards showed similar distribution and similar nutritional problems were observed.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleOrganik ve konvansiyonel tarım yapılan fındık bahçesinin toprak ve yaprak analizleriyle beslenme durumlarının karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of nutritional status of hazelnut grown in organic and conventional agriculture with soil and leaf analysis
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-18
dc.contributor.departmentToprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10294122
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid595774
dc.description.pages121
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess