dc.contributor.advisor | Şimşek, Atilla | |
dc.contributor.author | Çakir, Cüneyt | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T13:11:12Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T13:11:12Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-03-26 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/101971 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, farklı firmalardan aflatoksin içeriği yüksek fındık füreleri temin edildiktensonra, başlangıçtaki aflatoksin profili ile nem, yağ, protein miktarı, viskozite değeri, pH, serbest yağasitliği (SYA), peroksit değeri (PD), Hunter L*, a* ve b* renk değerleri, toplam fenolik madde miktarı(TFM), antioksidan aktivite (DPPH-RSA), toplam tokoferol (TT) içeriği gibi çeşitli kalite özellikleribelirlenmiştir. Daha sonra aflatoksin miktarı yüksek füreler fındık sütüne işlenmiş, ön denemelersonucu tespit edilmiş olan farklı doz (% 6, 9 ve12) ve sürelerde (30, 45 ve 60 dk) aktif kömür (AK) vebentonit (B) ile işleme tabi tutulmuştur. AK ve B uygulamasından sonra fındık sütlerinde fizikselkimyasal ve aflatoksin (TAF, AFB1, AFB2, AFG1 ve AFG2) analizler gerçekleştirilerek kalitedeğişimleri ortaya konulmuştur. Araştırma 2 tekerrür olarak yürütülmüş olup, elde edilen sonuçlaristatistik analize tabi tutulmuş ve önemli bulunan ana varyasyon kaynaklarına ait ortalamalar TukeyÇoklu Karşılaştırma Testi ile karşılaştırılmıştır.Araştırmada kullanılan fındık sütünde; nem % 74.13-74.43, Hunter L* değeri 61.60-62.97,Hunter a* değeri 6.34-6.37, Hunter b* değeri 12.08-12.99, viskozitesi 99.90-99.60 (cP), pH'ı 6.08,yağ miktarı % 13.51-14.05, protein miktarı % 11.25-13.03, SYA'i 1.40-1.47 (g/100 g), PD 2.75-2.99(meq/kg yağ), TFM miktarı 238.13-247.75 (mg GAE/100 g), TT miktarı 211.23-215.83 (mg/kg),DPPH-RSA'i % 58.75-58.86 arasıda değişmiştir. Aflatoksin profilini oluşturan AFB1 2.62-2.75(μg/kg), AFB2 0.31-0.32 (μg/kg), AFG1 3.17-3.33 (μg/kg), AFG2 0.52-0.55 (μg/kg) ve TAF düzeyi6.62-6.95 (μg/kg) ise sınırları içerisinde tespit edilmiştir.Fındık sütünün nem miktarı, Hunter L*, a* ve b* renk değeri, viskozitesi, pH'ı, yağ miktarı,PD, DPPH-RSA'ı ile AFB1, AFB2, AFG1, AFG2 ve TAF seviyeleri üzerine A (Absorban) x KO(Katkı Oranı) x S (Süre) interaksiyonunun etkisi önemli (p<0.05) bulunmuştur. SYA'i üzerine KO veS faktörleri etkili bulunurken, TFM ve TT miktarı üzerine ise KOxS interaksiyonunun etkisi önemlibulunmuştur.AK ve B fındık sütlerinde kullanıldığında, Hunter L* ve Hunter b* değerinin azalırken,tersine Hunter a* değeri B kullanımında ise bir miktar artmış, AK kullanımında düşmüştür.Örneklerin viskozitesi B kullanımında kontrol örneklerine ve AK'e göre daha fazla artış göstermiş vedaha kıvamlı ürünler vermiştir. pH değeri AK uygulamasında B'e göre daha yüksek çıkmış 6.69-7.25arasında değişim göstermiştir. Yağ miktarı KO ile dalgalanma gösterse de yüksek KO ve S'de birmiktar yükselmiştir. PD ise her iki absorbanla düşüş göstermiş bu düşüşler aynı sınırlar içerisinde yeralmıştır. DPPH-RSA'i kontrol örneklerine göre TT ve TFM gibi antioksidanların azalışına bağlıolarak azaldığı, kayıpların AK ilavesi ile daha arttığı gözlemlenmiştir. SYA değerinin sadece KO veS faktörleri ile düşse de istatistiki olarak önemsiz çıkmıştır. TFM ve TT miktarı ise her iki absorbanile azalış göstermiştir. Çalışmanın asıl hedeflerinden biri olan fındık sütünde aflatoksin miktarının AKve B ile düşürülmesi büyük ölçüde amacına ulaşmış, fındık sütünde TAF miktarı 6.78'den 1.96 gibiyasal sınırın (10 µg/kg) altına çekilebilmiştir. AFB1, AFB2, AFG1, AFG2 miktarları ise sırasıyla 0.38,0.095, 1.17, 0.255 değerlerine kadar indirilmiştir | |
dc.description.abstract | In this research, after obtaining hazelnuts puree with high aflatoxin content from differentcompanies, various quality features such as aflatoxin profile, moisture, oil, protein amount, viscosityvalue, pH, free fatty acidity (FFA), peroxide value (PV), Hunter L *, a * and b * color values, totalphenolic matter (TPM), antioxidant activity (DPPH-RSA), tocopherol content were determined.Afterwards, hazelnut puree with high aflatoxin levels were processed into hazelnut milk and treatedwith activated charcoal (AC) and bentonite (B) at different doses (6, 9 and 12 %) and times (30, 45and 60 minutes). After AC and B application, physical chemical and (TAF, AFB1, AFB2, AFG1 andAFG2) analyzes were performed in hazelnut milk and quality changes were revealed. The study wascarried out in 2 replicates, the results were subjected to statistical analysis (ANOVA) and the averagesof the variation sources that were found important were compared with the Tukey MultipleComparison Test.In the hazelnut milk used in the research; moisture 74.13-74.43 %, Hunter L * value 61.60-62.97, Hunter a * value 6.34-6.37, Hunter b * value 12.08-12.99, viscosity 99.90-99.60 (cP), pH 6.08,oil 13.51-14.05% protein 11.25-13.03%, FFA 1.40-1.47 (g/100 g), PN 2.75-2.99 (meq/kg fat), TPMamount 238.13-247.75 (mg GAE/100 g), TT amount 211.23- 215.83 mg/kg), DPPH-RSA ranged from58.75 to 58.86 %. Aflatoxin limits of samples determined between 2.62-2.75 (μg/kg) for AFB1, 0.31-0.32 (μg/kg) for AFB2, 3.17-3.33 (μg/kg) for AFG1, 0.52-0.55 (μg/kg) for AFG2 and 6.62-6.95 (μg/kg)for TAF. Effect of A (Absorban) x AR (Additive Ratio) x T (Time) interaction on moisture, Hunter L*, a * and b * color value, viscosity, pH, oil, PV, DPPH-RSA and AFB1, AFB2, AFG1, AFG2 and TAFlevels of hazelnut milks was found significantly (p<0.05). While AR and T factors were effective onFFA, the effect of ARxT interaction on TPM and TT was found to be significant.When used in AC and B in hazelnut milk, Hunter L * and Hunter b * value decreased, on thecontrary, Hunter a * value increased slightly in B use and decreased in AC use. The viscosity of thesamples increased more than the control samples and according to the use of B, AC gave more viscousproducts. The pH value was higher in the AC application compared to B and varied between 6.69-7.25. Although the amount of oil fluctuated with AR, it increased slightly in AR and T. PV decreasedwith both absorbents and these decreases took place within the same limits. It has been observed thatDPPH-RSA decreases due to the decrease of antioxidants such as TT and TFM compared to controlsamples, and losses increase with the addition of AC. Although FFA decreased only with AR and Tfactors, it was statistically insignificant. The amount of TPM and TT decreased with both absorbents.The aim of the study was to reduce the amount of aflatoxin in hazelnut milk with AC and B to a largeextent, and the amount of TAF in hazelnut milk could be reduced from 6.78 to 1.96, below the legallimit (10 µg / kg). The amounts of AFB1, AFB2, AFG1, AFG2 were reduced to 0.38, 0.095, 1.17,0.255, respectively. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Aktif karbon ve bentonit uygulamasının fındık sütünün aflatoksin profili ve kalite özellikleri üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of active carbon and bentonite application on the profile of aflatoxin and quality properties of hazelnut milk | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-03-26 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10235801 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ORDU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 617100 | |
dc.description.pages | 82 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |