Inula graveolens L. bitki türüne ait su ve etanol ekstrelerinin antioksidan aktivitelerin değişik in vitro metotlar ile belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Bursal, Ercan | |
dc.contributor.author | Silinsin, Muzaffer | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T13:00:47Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T13:00:47Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/101735 | |
dc.description.abstract | Canlı sistemlerde, hem ekzojen radikaller hem de metabolik sürecin bir parçası olan endojen radikaller pek çok metabolik bozukluklara neden olmaktadır. Vücudumuz, serbest radikaller ve reaktif oksijen türlerinin etkilerini tolere eden bir antioksidan sisteme sahiptir. Bu antioksidan sistem oksidanlar ile denge halindedir. Antioksidanlar ile radikallerin arasındaki dengenin bozulması sonucu oksidatif stres gelişir ve bu dengesizlik, önemli hücre yapılarında geri dönüşümsüz hasarlara neden olabilir. Antioksidan mekanizmalar serbest radikallerin zararlarını elimine ederler.Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'de yetişen Inula graveolens (L.) Desf. türünün yapraklarından elde edilen su ve etanol ekstrelerinin antioksidan miktarını belirlemektir. Ekstrelerin DPPH, CUPRAC ve FRAP metodlarına göre antioksidan aktiviteleri BHA, BHT ve askorbik asit gibi standart antioksidanlarla karşılaştırılarak hesaplandı. Ayrca, bitkide bulunan antioksidan özelliğe sahip olan fenolik bileşiklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Fenolik içerik analizi için UHPLC-MS yöntemi kullanıldı. Çalışma sonuçlarına göre, polifenolik yapıda olan bileşiklerden en fazla klorojenik asit, kuinik asit, hiperosit ve protokateşik asit bileşikleri tespit edilmiştir. Inula graveolens (L.) Desf. bitkisinin oksidasyon proseslerinde oluşan radikallerle mücadele eden antioksidan kapasitesi bitkide mevcut olan fenolik bileşiklerle bağlantılıdır.Anahtar Kelimeler: Serbest radikaller, antioksidanlar, Inula graveolens (L.) Desf | |
dc.description.abstract | Both exogenous radical processes and endogenous radicals that produced as part of a metabolic process lead to many metabolic disorders in living systems. Our bodies have antioxidant systems which tolerate the action of free radicals and reactive oxygen species. This antioxidant system is in equilibrium with oxidants. The imbalance between radicals and antioxidants can cause irreversible damage in essential cell structure that called oxidative stress. Antioxidant mechanisms eliminate the damage of free radicals. The main purpose of this study is determining antioxidant activities of water and ethanol extracts that obtained from the leaves of Inula graveolens (L.) Desf. species grown in Turkey. Antioxidant activities of extracts were determined according to the DPPH, FRAP and CUPRAC methods and the results were compared with BHA, BHT and ascorbic acide which are used as standard antioxidants.Also, phenolic composition of Inula graveolens (L.) Desf. determined by UHPLC-MS methods. According to the result, many polyphenolic compounds such as chlorogenic acid, quinic acid, hyperoside and protocatechuic acid were detected. The antioxidant capacity of Inula graveolens (L.) Desf. is associated with the presence of phenolic compounds, which react with the free radicals formed during the oxidation process Keywords: Free radicals, antioxidants, Inula graveolens (L.) Desf | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Inula graveolens L. bitki türüne ait su ve etanol ekstrelerinin antioksidan aktivitelerin değişik in vitro metotlar ile belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Inula graveolens L. bitki türüne ait su ve etanol ekstrelerinin antioksidan aktivitelerin değişik in vitro metotlar ile belirlenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10106380 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 430830 | |
dc.description.pages | 54 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |