Show simple item record

dc.contributor.advisorAlan, Yusuf
dc.contributor.authorÖzkan, Fecri
dc.date.accessioned2020-12-06T12:58:56Z
dc.date.available2020-12-06T12:58:56Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-07-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/101681
dc.description.abstractBu çalışmada, geleneksel olarak üretilen turşulardan izole edilmiş Lactobacillus plantarum suşlarının probiyotik ve antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. L. plantarum suşlarının probiyotik kapasitelerinin belirlenmesinde suşların pH, pepsin, pankreatin ve safra tuzlarına karşı direnç özellikleri araştırılmıştır. Araştırmada ayrıca L. plantarum suşlarının redükte glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA) seviyeleri, glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz (CAT) enzim aktiviteleri ile 1,1-difenil 2-pikril hidrazil (DPPH•) radikal giderme aktiviteleri ölçülerek antioksidan kapasiteleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; pH1.0'de izolatların 1. saat dışında aktivite göstermedikleri belirlenmiştir. İzolatların pH 2.0 ve pH 3.0'te ise zamana bağlı olarak aktivite gösterdiği gözlemlenmiştir. İzolatların pepsin, pankreatin ve safra tuzuna karşı direnç gösterdiği tespit edilmiştir. Antioksidan özellikler bakımından; izolatların DPPH radikalini gidermede ve MDA seviyelerini düşürmede iyi etki gösterdikleri belirlenmiştir. İzolatların GSH-Px, CAT enzim aktivitesi ve GSH seviyelerine bakıldığında ise, suşlarının büyük bir kısmının kontrollerden daha yüksek aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Y51ve Y72 nolu izolatların pH 1.0'deki aktiviteleri diğer izolatlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Y5 nolu izolatın DPPH• süpürmede iyi bir etki gösterdiği ve Y1 nolu izolatın katalaz aktivitesinin ise kontrolden 20 kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. Genel olarak değerlendirildiğinde Y25 nolu izolatın hem probiyotik özellik hem de antioksidan kapasite açısından en iyi aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen bulgular ışığında; Y25 nolu izolatın kullanılmasının gıda, ilaç ve ilaç benzeri takviye gıda ürünleri endüstrilerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
dc.description.abstractIn this study, probiotic and antioxidant capacities of Lactobacillus plantarum strains isolated from conventional pickles were assessed. In order to determine the probiotic capacities of L. plantarum strains, their resistance was examined against pH, pepsin, pancreatin and bile salts. For their antioxidant capacities, the level of reduced glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) and the enzyme activities of glutathione peroxidase (GSH-Px) and catalase (CAT) were evaluated. Moreover, 1,1-diphenyl 2-picril hydrazyl (DPPH •) radical removal activities were measured for this purpose. The results indicated that at pH 1.0 the isolates did not exhibit any activity apart from the first hour, whereas at pH 2.0 and pH 3.0 the isolates showed some activity with time. It was found that the isolates resisted to pepsin, pancreatin and bile salt. With regards to antioxidant properties, the isolates were observed to remove DPPH radical and considerably reduce MDA levels. When the enzyme activities of GSH-Px and CAT and the GSH levels of the isolates were analysed, most of the strains were seen to show much higher activity than the controls. Moreover, the activities of Y51 and Y72 isolates at pH 1.0 were higher than other isolates. The Y5 isolate did significantly sweep DPPH, and the catalase activity of Y1 isolate was 20 times higher than the control. In general, the Y25 isolate was found to show the highest activity in terms of both probiotic properties and antioxidant capacity. In the light of these findings, the use of isolate Y25 will contribute to the food, medicine and drug-like supplement food products industries.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleTurşulardan izole edilmiş lactobacillus plantarum suşlarının probiyotik ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of probiotic and antioxidant properties of lactobacillus plantarum strains isolated from pickles
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-07-14
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10335149
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid627602
dc.description.pages93
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess