Show simple item record

dc.contributor.advisorHalis, Muhsin
dc.contributor.authorBuhliga, Farag Abdurrahim
dc.date.accessioned2020-12-06T12:32:01Z
dc.date.available2020-12-06T12:32:01Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-10-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/101148
dc.description.abstractSon yıllarda dünya çapında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kalite yönetim sistemi ISO 22000 sertifikasına sahip gıda kurumların sayısı önemli ölçüde artmıştır. Yeni ISO 22000 standartı bir kuruma iç ve dış müşteri memnuniyetini gösteren, ürün ve hizmetlerini sürekli geliştirmek için yol göstericilik yapan bir yöntemdir.Bingazi'de özel sektör kurumu olarak sadece iki gıda Fabrikası ISO 22000 sertifikasına sahip bulunmaktadır. Sertifika sayısının bu denli az oluşu bu kuruluşların ISO 22000 sertifikası almalarını etkileyen engellerin var olduğuna işaret etmektedir. Benzer ülkelerde, örneğin Mısır'da üç yüzden fazla kurum kalite Yönetim Sistemi ISO 22000 başvurusu yapmıştır. Bu nedenle, bu araştırmanın amacı, Libya Gıda Sektöründe KYS (Kalite Yönetim Sistemi) ISO 22000'in uygulanmasına etki eden engellerin ortaya çıkarmak ve analiz etmektir.Dünya çapında farklı ülkelerde, birçok gıda kuruluşu KYS ISO 22000'e sahip olma bakımından engellerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu engellerin etkileri üzerine yapılmış olan ampirik çalışmaların yetersiz oluşu nedeniyle, bu çalışmada yeni bir standart ve kavramsal çerçeve oluşturulmuş ve geliştirilmiştir. Bu araştırma, bu engelleri daha derinlemesine bir anlayış ile ele almak amacıyla gerçekleştirildi. Bu çalışma, bazıları sadece Libya kültürüne has olarak sınıflandırılan ve daha önce literatürde yer almayan engellerin ayrıntılı bir listesini sunmaktadır. Engellerin çoğu dünyada genelinde bildirilen engeller ile uyumludur. Bu çalışma, bu alandaki literatürün zenginleştirilmesine katkıda bulunmakta ve Libya'ya yönelik araştırmalardaki bilgi boşluğunu doldurmaktadır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular ışığında bazı öneriler paylaşılmıştır.
dc.description.abstractThe number of food institutions with quality management system ISO 22000 certification around the world have increased significantly in recent years in developing and developed nations. The new standard ISO 22000 is a method for an institution to show external and internal customer satisfaction, and show continuous enhancement of their products and services.In Benghazi only two food factories private sector institution have ISO 22000 certification. The low number of certification indicated that there are obstacles influencing these institution getting ISO 22000 certification. In similar nations, for example, Egypt they have more than three hundred institutions applicator QMS ISO 22000. Thus, the aim of this research was `distinguish and analyze the obstacles that influence the implementation of QMS (quality management system) ISO 22000 in Libyans Food`.In different countries around the world, many food organizations faced obstacles to adoption QMS ISO 22000. Due to the shortage of empirical study on obstacles influence, this new standard, conceptual framework was conducted and developed. This research was conducted to get an understanding and more profound these obstacles. This study presented a thorough list of obstacles and an in-depth understanding of them, some of the obstacles has been classified as unique in the culture of Libya that have not reported before in literature. The most of obstacles are compatible with obstacles reported in over the world. Thus, this study contributed in enriching the literature of this field and filled the gap in knowledge in Libyan researches. Some recommendations have been drawn from this research.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleLibya gıda kuruluşlarında kalite yönetim sistemi ISO 22000`in uygulanmasını etkileyen engeller
dc.title.alternativeThe obstacles effecting the implementation of qms ISO 22000 in Libyan food organizations
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-10-07
dc.contributor.departmentİşletme Yönetimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmQuality standards
dc.subject.ytmFood sector
dc.subject.ytmISO 22000
dc.subject.ytmQuality management
dc.subject.ytmQuality management system
dc.subject.ytmLibya
dc.identifier.yokid10179103
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid534804
dc.description.pages190
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess