Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnal, Sabri
dc.contributor.advisorBilen, Soner
dc.contributor.authorGüvensoy, Hatice
dc.date.accessioned2020-12-06T12:16:18Z
dc.date.available2020-12-06T12:16:18Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100699
dc.description.abstractBu çalışmada, kayın mantarı ve ısırgan otunun immünostimulant etkisi ve gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Aeromonas hydrophila hastalık etmenine direnci araştırılmıştır. % 0,1 ve % 0,5 dozlarında farklı ısırgan otu ve kayın mantarı yeme eklenmiş ve alabalıklar bu yemle dört hafta boyunca beslenmiştir. Dört haftanın sonunda gökkuşağı alabalıklarına A. hydrophila enjekte edilmiştir. Çalışma sonunda balıklarda, kontrol grubuna oranla önemli derecede ağırlık artışı görülmüştür. Yem değerlendirme oranı, kontrol grubuna göre deneme gruplarında azalış gösterirken, en az yem değerlendirme oranı % 0,1 dozda kayın mantarı uygulanan grupta gözlenmiştir. Nitroblue tetrazolium (NBT) ve fagozitik aktivite tüm deneme gruplarında kontrol grubuna göre artış göstermiştir. Lizozim aktivitesinde kontrol grubuna göre önemli derecede artış tespit edilmiştir (P<0,05). % 0,5 ısırgan otu dozunun lizozim aktivitesinde en fazla artışı sağladığı tespit edilmiştir. Myeloperoksidaz aktivitesinde kontrol grubuna oranla artış gözlenirken, en fazla artış ısırgan otu ile beslenen grupta gözlenmiş ve ısırgan otu dozları farklılık göstermemiştir. Bu çalışma sonuçları 0,1 kg-1 ve 0,5 kg-1 ısırgan otu gruplarında canlı A. hydrophila ile kontrol testi yapıldığında en yüksek yaşama oranını ortaya koymuştur. Çalışma sonucunda, kayın mantarı ve ısırgan otunun gökkuşağı alabalığı bağışıklık sisteminde etkili bir immünostimulant olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn the study, the immunostimulant effects of the methanolic extract of oyster mushroom and nettle and diseases resistance against Aeromonas hydrophila in rainbow trout were investigated. Two different concentrations of extracts were individually mixed with the basal diet and fed to rainbow trout for a four week period to assess the immunomodulatory characteristics of nettle and oyster mushroom. At the end of the study, rainbow trout was challenged with a strain of A. hydrophila. The study shows that final fish weight was higher in the experimental groups compared to control group (P<0.05) and no differences observed between oyster mushroom and nettle groups (P>0.05). Similar results were observed for groups SGR's. Both oyster mushroom and nettle groups FCR's were lower than control and the lowest one was % 1 oyster mushroom group. In the study all immune parameters were affected by dietary oyster mushroom and nettle extract intake (P<0.05). Nitroblue tetrazolium (NBT) activity was found higher in all experimental groups compared to control. Phagocytic activity was also determined higher in all experimental groups than control. However the highest level of phagocytic activity was observed in nettle groups. Lysozyme activity was higher in all experimental groups compared to control. However the highest level of lysozyme activity was observed in % 0.5 nettle group. Myeloperoxidase activity was investigated higer than control group but among the experimantal groups, nettle was found highest and no differences observed with respect to dosage. This study shows that the rainbow trout treated with % 0.1 kg-1 and % 0.5 kg-1 nettle extract when challenged with live A. hydrophila had the highest survival rate. No differences were exhibited between control and oyster mushroom group. According to study results, oyster mushroom and nettle is an effective non-specific immunostimulant for rainbow trout.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectOrmancılık ve Orman Mühendisliğitr_TR
dc.subjectForestry and Forest Engineeringen_US
dc.titleBazı odun dışı orman ürünlerinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinde bağışıklık güçlendirici etkilerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of immunostimulant effects of some non-forest products on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) culture
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentOrman Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmRainbow trout
dc.subject.ytmPleurotus ostreatus
dc.subject.ytmStinging nettles
dc.subject.ytmAeromonas hydrophila
dc.identifier.yokid10069781
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid406015
dc.description.pages66
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess