Show simple item record

dc.contributor.advisorGültepe, Nejdet
dc.contributor.authorEmhemed, Amna Mohamed Alkilani
dc.date.accessioned2020-12-06T12:14:56Z
dc.date.available2020-12-06T12:14:56Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100659
dc.description.abstractYapılan bu çalışmanın amacı; Kastamonu ilinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Karaçomak Baraj Göleti suyunun kimyasal ve mikrobiyolojik olarak incelenmesidir.Bu maksatla Karaçomak Baraj Göletinde belirlenen dört faklı istasyondan alınan su örneklerinin insan içme kullanımı bakımından fizikokimyasal ve mikrobiyolojik incelemesi yapılmıştır.Kimyasal, fiziksel ve bakteriyolojik olarak incelenmesi yapılan su örneklerinden elde edilen sonuçlar Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından hazırlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan konu hakkındaki düzenlemeler ile karşılaştırılmıştır.Karaçomak Baraj Göletinde belirlenen istasyonlardan alınan örneklerde: Ortalama sıcaklık 4,45±0,75 ºC; pH 8,84±0,12; çözünmüş oksijen 9,90±1,30 mg L-1; toplam alkalinite 37,50±11,09 mg L-1; toplam sertlik 25,63±6,04 mg L-1; türbidite 4,69±5,96 FTU, toplam nitrat 0,50±0,28 mg L-1; nitrit 0,03±0,04 mg L-1; fosfat 0,18±0,095 mg L-1 ve amonyum 0.08±0.06 mg L-1 olarak ölçülmüştür. Yapılan mikrobiyolojik inceleme sonucunda toplam bakteri sayısı ortalama 115±124 cfu mL-1 olarak sayılmıştır. Ayrıca Karaçomak Baraj gölünden alınan örneklerden elde edilen bakteri izolatların Pseudomonas aeruginosa bakterisi olduğu tanımlanmıştır.
dc.description.abstractThis study deals with the chemical and microbiological analysis of some samples which have been taken from Karaçomak Lake in Kastamonu. This lake is a staple source of potablo water in the city of Kastamonu. In this study drinking water samples, from the four stations sources of Karaçomak Dam Lake in Kastamonu, were analyzed physicochemical and microbiological, to find out their suitability for drinking purposes. All the result of chemical, physical, and bacteriological analysis of water had been compared with Turkish Republic Water Regulations Intended for Human Consumption and World Health Organisation Guidelines of the quality of drinking water. Temperature, pH, dissolved oxygen, total alkalinity, total hardness, turbidity, total nitrate, nitrite, phosphate and ammonium were measured, average 4.45±0.75 ºC, 8.84±0.12, 9.90±1.30 mg L-1, 37.50±11.09 mg L-1, 25.63±6.04 mg L-1, 4.69±5.96 FTU, 0.50±0.28 mg L-1, 0.03±0.04 mg L-1, 0.18±0.095 mg L-1 and 0.08±0.06 mg L-1, respectively. Total germ count was found to average 115±124 cfu mL-1. Also Pseudomonas aeruginosa was isolated from water samples of Karaçomak Dam Lakeen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleKastamonu içme suyunu sağlayan Karaçomak göletinin mikrobiyolojik ve kimyasal yönden incelenmesi
dc.title.alternativeMicrobiological and chemical investigation of drinkable water of Karacomak lake in Kastamonu
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGenetik ve Biyomühendislik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10135117
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid461013
dc.description.pages36
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess