Show simple item record

dc.contributor.advisorGültepe, Nejdet
dc.contributor.authorBufrag, Somia M. Ibraik
dc.date.accessioned2020-12-06T12:13:49Z
dc.date.available2020-12-06T12:13:49Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100626
dc.description.abstractBu çalışmada, balık yetiştiriciliği için tehdit oluşturan ve ciddi ekonomik kayıplara neden olan ve ticari işletmelerden izole edilmiş dört patojen bakteri (Yersinia ruckeri, Citrobacter freundii, Lactococcus gravicae ve Edwardsiella tarda) üzerinde; Libya'da tıbbi ve aromatik bitki ticareti yapan bir firma tarafından Yeşil Vadi Bölgesi'den temin edilen 10 bitki türünden [Artemisia herba alba (pelin), Capparis spinosa (kapari), Globularia alypum (kürrevi), Matricaria chamomilla (papatya), Ocimum basilicum (reyhan), Origanum majorana (mercanköşk), Peganum harmala (üzerlik otu), Phagnalon rupestre (kaya boz çalısı), Punica granatum (nar) kabuğu, Thymus vulgaris (kekik)] elde edilen esansiyel yağların antibakteriyel etkisi incelenmiş ve MIC değerleri tespit edilmeye çalışılmıştır.Yersinia ruckeri ve Citrobacter freundii bakterilerinin 106 cfu mL-1 dozunda, bitkilerden elde edilen esansiyel yağın 250, 500 ve 1000 µL dozlarının etkisinin olmadığı görülmüştür. Lactoccus garvieae bakterisinin 106 cfu mL-1 dozunda, Peganum harmala bitkisinin esansiyel yağının 250, 500 ve 1000 µL dozlarının tamamında, Thymus vulgaris bitkisinin esansiyel yağının ise 1000 µL dozunda etkili olduğu belirlenmiştir. Edwardsiella tarda bakterisinin 106 cfu mL-1 dozunda; Thymus vulgaris bitkisinin esansiyel yağının 250, 500 ve 1000 µL dozlarının tamamında, Artemisia herba alba, Ocimum basilicum ve Phagnalon rupestre bitkisilerinin esansiyel yağının 1000 µL dozunda etkili olduğu, Matricaria chamomilla bitkisinin esansiyel yağının ise 1000 µL dozunda kısmi seviyede etkili olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractIn this study, antimicrobial effects and minimum inhibitory concentration (MIC) of essentil oil of Libya's 10 plant species (Artemisia herba alba, Capparis spinosa, Globularia alypum, Matricaria chamomilla, Ocimum basilicum, Origanum majorana, Peganum harmata, Phagnalon rupestre, Punica granatum (pomegranate) peel, Thymus vulgaris) were studied to four pathogenic bacteria (Yersinia ruckeri, Citrobacter freundii, Lactococcus gravicae, and Edwardsiella tarda), which are threatened and reproduced by fish breeding and caused the loss.Yersinia ruckeri and Citrobacter freundii were not affected essential of these plants for all doses. Lactoccus garvieae were affected the all doses of Peganum harmala essential oil, also 1000 µL dose of Thymus vulgaris. Edwardsiella tarda were affected the all doses of Thymus vulgaris, 1000 µL dose of Artemisia herba alba, Ocimum basilicum and Phagnalon rupestre. Also it is partially affected 1000 µL dose of Matricaria chamomilla.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleTıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen esansiyel yağların bazı balık patojenleri üzerine antimikrobiyal etkisi
dc.title.alternativeAntimicrobial effects of essential oils of medicinal and aromatic plants on some fish pathogens
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGenetik ve Biyomühendislik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10144697
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid463826
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess