Show simple item record

dc.contributor.advisorGültepe, Nejdet
dc.contributor.authorAbughadyra, Ibtesam Ramadan A.
dc.date.accessioned2020-12-06T12:13:12Z
dc.date.available2020-12-06T12:13:12Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100608
dc.description.abstractBu çalışmada, Libya'nın doğal florasından toplanmış Artemisia herba alba, Capparis spinosa, Globularia alypum, Matricaria chamomilla, Ocimum basilicum, Origanum majorana, Peganum harmala, Phagnalon rupestre, Punica granatum kabuğu ve Thymus vulgaris bitkilerinden elde edilen esansiyel yağlar insanlardan izole edilmiş ve patojen olan Enterococcus faecium, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeroginosa ve Staphylococcus aureus bakterilerine karşı antimiktobiyal aktiviteleri in vitro olarak test edilmiştir.Yapılan çalışma neticesinde elde edilen sonuçlar literatür ile genel manada uyumlu olup, Capparis spinosa (kapari) bitkisinden elde edilen esansiyel yağın Escherichia coli bakterisinin 106 cfu mL-1 dozuna karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiği ve 250 µL dozunun minimum inhibitör konsantrasyon (MIC) olduğu belirlenmiştir.Ayrıca verilerden yola çıkılarak bitkiler üzerinde yapılacak bu ve benzeri çalışmalarda birçok biyotik ve abiyotik faktörün dikkate alınması gerektiği de ortaya konulmuştur.
dc.description.abstractIn this study, essential oils obtained from plants of Artemisia herba alba, Capparis spinosa, Globularia alypum, Matricaria chamomilla, Ocimum basilicum, Origanum majorana, Peganum harmala, Phagnalon rupestre, Punica granatum peel and Thymus vulgaris collected from natural flora of Libya were isolated from humans and pathogen antimicrobial activities against Enterococcus faecium, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeroginosa and Staphylococcus aureus bacteria were tested in vitro.The results of the study were consistent with the literature in general and it was determined that the essential oil obtained from the plant Capparis spinosa showed antimicrobial activity against 106 cfu mL-1 dose of Escherichia coli bacteria and the minimum inhibitor concentration (MIC) of 250 μL dose.It has also been shown that many biotic and abiotic factors should be taken into account in these and similar studies to be carried out on the plants by means of the data.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectTıbbi Biyolojitr_TR
dc.subjectMedical Biologyen_US
dc.titleTıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen esansiyel yağların insan patojenleri üzerine antimikrobiyal etkisi
dc.title.alternativeAntimicrobial effects of essential oils of medicinal and aromatic plants on human pathogens
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGenetik ve Biyomühendislik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10148728
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid463827
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess