Show simple item record

dc.contributor.advisorElp, Mahmut
dc.contributor.authorAmoush, Osama A. Ambiya
dc.date.accessioned2020-12-06T12:12:01Z
dc.date.available2020-12-06T12:12:01Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100573
dc.description.abstractBu çalışmada, kiraz sapı (Cerasus avium) gökkuşağı alabalıklarında (Onchorhynchus mykiss) antioksidan etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla, bitkilerin dört farklı dozdaki (0 % (Control), % 0,1, %0,5 and % 1)) sulu methanolik özütü yemlere eklenmiştir. Balıklar bu yemlerle altmış gün boyunca beslenmişlerdir. Çalışmanın her 20., 40 ve 60. günlerinde, tüm deneme gruplarından doku örnekleri (karaciğer ve beyaz kas) ve kan örnekleri alınmıştır. Tüm bu örneklerden, antioksidan aktiviteyi belirlemek için, SOD, CAT, GPX, G6PDH ve lipid peroksidayonu belirlenmiştir. İmmunolojik çalışmalar için NBT aktivitesi ve son olarak hematoloji belirlenmiştir. Çalışma sonunda, ayrıca büyüme performansı da belirlenmiştir. Çalışmada, SOD aktivitesi tüm deneme gruplarında ve örnekleme zamanlarında kontrol grubuna kıyasla artmıştır. CAT çalışmanın 40. Günü %0,5 KS grubunu hariç deneme grupları ile kontrol grubu arasında değişiklik göstermemiştir (P>0,05). GPX aktivitesi 20. günde %0,5 KS grubunda bir artış göstermiştir. Çalışma sonunda tüm grupların GPX aktivitelerinde kontrol grubuna kıyasla bir artış söz konusudur. G6PDH kayda değer şekilde etkilenmiştir. Lipid peroksidasyonu tüm gruplarda kontrol grubuna kıyasla önemli bir farklılık göstermemiştir. Büyüme performansında da kayda değer bir farklılık oluşmamıştır. Çalışma sonuçlarına göre kiraz sapının 40 günlük uygulamam ile bir antioksidan karakter gösterdiği düşünülebilir.
dc.description.abstractIn this study, antioxidant effects of cherry (Cerasus avium) stem in rainbow trout were investigated. With this aim, four different concentration of aqueous methanolic extract of plant (0 % (Control), % 0.1, %0.5 and % 1) were prepared and added to the feed. Fish were fed with the diet for sixty days. The tissue samples (liver and white muscle) and blood samples were taken from each experimental groups at every 20th, 40th and 60th day of the study. From all samples, to determine antioxidant activity, SOD, CAT, GPX, G6PDH and lipid peroxidation were investigated. For immunological studies NBT activity and finally hematology were investigated. At the end of the study, growth performance was also determined. In the study, SOD activity was increased in almost all experimental group in each experimental time compared to control. CAT showed no activity compared to control (P>0.05) except 40th day of the study in % 0.5 KS group (P<0.05). GPX activity showed an increase on 20th day of the study in the % 0.5 KS group compared to control. There was an increasing activity in all experimental group's GPX activity at the end of the study compared to control (P<0.05). G6PDH was decreased in 20th and 40th day of the study in % 0.5 KS group compared to control. In all the other sampling time and groups, G6PDH was not significantly affected compared to control. Lipid peroxidation was showed no differences in all experimental groups compared to control. No significant differences were either determined among groups in terms of growth performance. According to the study results, it can be inferred that cherry stem showed an antioxidant character on 40th day of the study.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleKiraz sapı ekstraktının gökkuşağı alabalığının (Onchorhynchus mykiss) büyüme performansı, kan parametreleri, immun sistem ve antioksidan enzimleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffects of cherries stem (Cerasus avium) extract on growth perfromance, blood parameters, immune system and antioxidant enzymes of rainbow trout (Onchorhynchus mykiss)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmAntioxidant enzymes
dc.identifier.yokid10155396
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid498278
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess