dc.contributor.advisor | Bilen, Soner | |
dc.contributor.author | Altief, Tarek A.Salem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T12:08:20Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T12:08:20Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-11-15 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100464 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, yem katkı maddesi olarak meyan kökü (Glycyrrhiza glabra), kişniş (Coriandrum sativum) ve sinameki (Cassia angustifolia) sulu metanolik özütü ile farklı dozlarda (% 0, % 0,1, % 0,5, % 1) yetmişbeş gün boyunca gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavrularında besleme çalışması yapılmış. Çalışma süresince metanolik özütlerin antioksidan enzim sistemine ve sindirim enzimlerine ek olarak, bağışıklığa, hematolojik parametrelere ve büyümeye etkisi araştırılmıştır. Başlangıç ağırlığı 22,65 ±0,07 g olan balıklar 10 grup oluşturacak şekilde 30 tanka bölünerek her tankta 50 balık olacak şekilde stoklanmış böylece deneme üç tekerrür olarak başlatılmıştır. Çalışma süresince her ayın sonunda solunum patlaması (NBT), lizozim ve myeloperoksidaz (MPO) aktivitesive ek olarak antioksidan enzim aktiviteleri (Katalaz, CAT; superoksit dismutaz, SOD; glutatyon peroksidaz, GPx ve glutatyon (GSH) ve lipit peroksidasyonu seviyeleri, LPO belirlendi. Yetmişbeş günlük besleme denemesi sonrasında büyüme parametrelerinde final ağırlığı, ağırlık kazanımı (WG), spesifik büyüme oranı (SGR), yem değerlendirme oranı (FCR) ve sindirim enzimlerinden pepsin, tripsin, amilaz ve lipaz ayrıca, hematolojik parametrelerden, kırmızı kan hücresi (RBC) sayısı, hemoglobin içeriği (Hb), hematokrit seviyesi (Hct) ve kırmız kan hücre indeksini içeren ortalama hücre hemoglobini (MCH) ve ortalama hücre hemoglobin konsantrasyonu (MCHC) tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre C. sativum ve C. angustifolia metanolik özütlerinin gökkuşağı alabalıklarında SOD aktivitesini önemli ölçüde arttırdığı (P<0,05), fakat CAT aktivitesinde önemli bir değişim yaratmadığı görülmüştür (P>0,05). Tüm deneme gruplarının % 1 'lik dozu GSH seviyelerinde artış sağlamıştır (P<0,05). GPx seviyelerine bakıldığında C. sativum ve C. angustifolia kontrole göre genel bir artış sağlamış olup, lipid peroksidasyonu ise deneme gruplarında genellikle düşük çıkmıştır (P<0,05). Amilaz, lipaz, pepsin ve tripsin enzim aktivitelerine bakıldığında gruplara göre farklılıklar göstermekte ama genel olarak bu enzim aktiviteleri için kontrol grubuna göre artışlar söz konusu olmaktadır. NBT değerleri tüm deneme gruplarında kontrol grubuna göre yüksek çıkarken (P<0,05), LYS ve MPO değerleri deneme sonunda kontrole göre düşük çıkmıştır (P<0,05). Tüm hematolojik parametrelerde ya kontrole benzer ya da düşük değerlerin karşılaşıldığı çalışmada büyüme parametreleri açısıdan ilgili değerler kontrol grubundan düşük çıkmıştır. Sonuç olarak antioksidan ve sindirim enzimleri açısından söz konusu bitkilerin genel olarak avantaj sağlamasının yanında balığın bağışıklık, hematolojik ve büyüme parametrelerine olumlu etkileri genellikle yoktur. | |
dc.description.abstract | This study was designed to evaluate the growth, digestive enzyme activity as well as some antioxidant, immunological and haematological parameters of rainbow trout juvenile fed diets containing different levels (0%, 0.1%, 0.5% or 1%) of Glycyrrhiza glabra, Coriandrum sativum, Cassia angustifolia aqueous methanolic extract as a feed additive seventyfive days. During the study, in addition to antioxidant enzyme system and digestive enzymes, methanolic extracts were investigated for immunity, hematological parameters and growth effects. The fish with initial weight of 22.65 ± 0.07 g were divided into 30 tanks so that 10 groups would be formed and stored as 50 fish in each tank, so the experiment was started as three replications. At the end of every month, respiratory burst (NBT), lysozyme and myeloperoxidase (MPO) activity as well as liver antioxidant enzyme activities (catalase, CAT; superoxide dismutase, SOD; glutathione peroxidase, GPx and GSH) and lipid peroxidation level (melondialdehyde, MDA) were analyzed. After seventyfive days of feeding, growth parameters such as final weight, weight gain (WG), specific growth rate (SGR), feed conversion ratio (FCR) and digestive enzymes like pepsin, trypsin, amylase and lipase as well as haematological profile; red blood cells (RBC) count, hemoglobin content (Hb), haematocrit value (Hct) and red blood cells indices including; the mean cell volume (MCV), mean cell hemoglobin (MCH) and mean cell hemoglobin concentration (MCHC) were examined. According to the results of the study, methanolic extracts of C. sativum and C. angustifolia significantly increased SOD activity in rainbow trout (P <0.05), but did not show any significant change in CAT activity (P>0,05). Increased dose GSH levels of 1% of all experimental groups (P <0.05). When GPx levels were compared, C. sativum and C. angustifolia showed an overall increase in lipid peroxidation compared to the control, while lipid peroxidation was generally low in the experimental groups (P <0.05). Amylase, lipase, pepsin and trypsin are different in terms of enzyme activities, but generally these enzyme activities are related to the control group. NBT values were higher in all experimental groups than control group (P <0,05), LYS and MPO values were lower than control at the end of the experiment (P <0,05). For all haematological parameters, the values related to the growth parameters were lower than the control group in the study where similar or low values were encountered. As a result, in terms of antioxidant and digestive enzymes, these plants generally have an advantage, while the positive effects of the fish on their immune, hematological and growth parameters are often lacking. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Alabalıklarda (Oncorhynchus mykiss) bazı tıbbi bitkilerin muhtemel immunostimulant ve antioksidan etkilerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of the possible effects of some medicinal plants as an immunostimulant and antioxidant on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-11-15 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10208135 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 518322 | |
dc.description.pages | 114 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |