Show simple item record

dc.contributor.advisorBilen, Soner
dc.contributor.advisorGüroy, Derya
dc.contributor.authorArslan, Cemile
dc.date.accessioned2020-12-06T12:07:31Z
dc.date.available2020-12-06T12:07:31Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-11-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100440
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, düşük ve yüksek oranda balık unu içeren yemlere ilave edilen kırmızı pancar ununun gökkuşağı alabalıklarının büyüme performansı, renklenmesi, sindirim ve bağışıklık sistemindeki enzim aktiviteleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla 4 farklı deneme yemi (Yüksek Balık Unu-YBU; Düşük Balık Unu-DBU; Yüksek Balık Unu ve % 8 kırmızı pancar unu-YBU-P; Düşük Balık Unu ve % 8 kırmızı pancar unu-DBU-P) oluşturulmuş ve balıklar bu yemlerle 45 gün boyunca beslenmişlerdir. Çalışma sonunda, YBU yemi ile beslenen balıkların son ortalama ağırlıkları (SOA) ve spesifik büyüme oranı (SBO) tüm gruplara göre daha yüksektir (P<0,05). DBU yemi ve YBU-P yemleri ile beslenen balıkların SOA ve SBO değerleri benzer olup (P>0,05), bu gruplar DBU-P içeren gruba göre daha iyi büyümüşlerdir. DBU grubunun YDO değeri en yüksek bulunmuş olup, DBU-P grubundan düşük YBU-P grubundan yüksek olduğu tespit edilmiştir. DBU ve DBU-P gruplarının protein verimlilik oranı (PVO) diğer gruplara önemli derecede daha düşük olduğu tespit edilmiştir (P<0,05). Solunum patlaması denem gruplarında farklılık göstermemiştir (P>0,05). Myeloperoksidaz sırasıyla YBU, YBU-P, DBU-P ve DBU gruplarında artış göstermiştir (P<0,05). Lizozim YBU ve DBU-P gruplarında diğer gruplara oranla önemli derecede artmıştır. DBU ve YBU-P gruplarının kendi içinde bir farklılık gözlenmemiştir. Pepsin DBU ve DBU-P gruplarına kıyasla YBU ve YBU-P gruplarında en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Tripsin sadece tüm gruplar içerisinde DBU grubunda artış göstermiştir (P<0,05). Amilaz YBU ve DBU grubunda diğer gruplarla karşılaştırıldığında en yüksek değerine ulaşmıştır. Bu sonuçlar, çalışmada en iyi grubun YBU olduğunu, yeme pancar unu eklentisinin büyüme performansı ve vücut kompozisyonu açısından önemli bir değişiklik oluşturmadığını göstermiştir.
dc.description.abstractIn this thesis study, the effects of dietary inclusion of red beet meal at high or low fish meal diets on rainbow trout growth performance, colouring, enzyme activities in immune and digestive system have been investigated. With this aim, four different feed (High Fish Meal-HFM, Low Fish Meal-LFM, High Fish Meal and 8% red beet meal-HFM-R, Low Fish Meal and 8% red beet meal-LFM-R) were formulated and fish were fed the diet during 45 days. At the end of the study, the final mean weights (FMW) and specific growth rate (SGR) of fish fed with HFM diet were higher than those of all groups (P<0.05). FMW and SGR values of fish fed with LFM and LFM-R diets were similar (P>0.05), and these groups grew better than LFM-R group. The LFM group had the highest fee conversion ratio (FCR) value and was found to be higher than the LFM-R group and lower than the HFM-R group. The protein efficiency ratio (PER) of the LFM and LFM-R groups was found to be significantly lower than the other groups (P<0.05). The respiratory burst was not affected in any experimental groups (P>0.05). Myeloperoxidase was significantly increased in group HFM, HFM-R, LFM-R and LFM respectively (P<0.05). Lysozyme was significantly elevated in group HFM and LFM-R respectively. No differences observed in groups LFM and HFM-R. Pepsin activity was highest in HFM and HFM-B compared to LFM and LFM-R (P<0.05). Trypsin was only increased in LFM compared to other experimental groups (P<0.05). Amylase was determined highest in HFM and LFM groups compared to others. This results suggest that HFM has better result compared to others and red beet meal addition to the fish diet has no positive effects in terms of growth performance and body composition.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleYemde kırmızı pancar unu kullanımının (Beta vulgaris Var. cruenta) alabalıkların (Onchorhynchus mykiss) büyüme performansı, vücut kompozisyonu ve sindirim enzimleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of red beet (Beta vulgaris Var. cruenta) meal in diets on growth performance, body composition and digestive enzyme activity of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-11-22
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10206277
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid519706
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess